1984-85 Turkin musiikki
Turkin musiikki
("Valikoima turkkilaista musiikkia" Kirjastopalvelulle joskus 1984-85?)
Turkkilainen musiikki samastetaan helposti siihen, mitä kutsumme yleisnimikkeellä "itämainen musiikki", Selvimpinä tuntomerkkeinä tulevat tällöin mieleen erikoiset asteikot epävireisiltä kuulostavine mikrointervalleineen sekä runsas korusävelillä liruttelu.
Kuitenkin Turkin musiikki eroaa selvästi arabialaismusiikista ja sitä paitsi jakautuu vielä taidemusiikkiin, uskonnolliseen musiikkiin ja tietenkin kansanmusiikkiin. Turkin musiikkiin on
aikojen kuluessa tullut kuitenkin paljon vaikutteita Islamin maailmasta. Toisaalta turkkilaisen vaikutus on puolestaan levinnyt arabikansojen lisäksi mm. Balkanin alueen rytmiikkaan - jopa unkarilaiseen musiikkiin.
Näiden synteesien tuloksena on syntynyt omaperäinen kokoelma musiikillisia ilmiöitä: Anatolian armenialaissukuinen trubaduurilaulu, kurdien laskevat sävelkulut, tanssivien [sufi-]dervishien hartaat
huilu- ja laulusävelmät, moskeijoiden rukoushuudot, Azerbaidzaniin ulottuva klarinettiperinne, janitsaarimusiikki, saz-luutun (baglaman) virtuoosinen soitto, sekä erityisesti mustalaisten suosima napatanssimusiikki, jonka eräs silmiinpistävä piirre on yhdeksänjakoinen (2-2-2-3) aksak-rytmi. Sen hallitsevat mustalaiskylien pikkupojatkin darabukarummullaan.
Vaikka länsimainen sähkökulttuuri onkin jo tunkeutunut Turkin musiikkiin, on se tapahtunut kansanmusiikin ehdoilla. Nykypäivän tanssimusiikkia ei vahingossakaan voi sekoittaa yleiseurooppalaiseen diskomusaan.
Oheinen kasettisarja edustaa enimmäkseen nykypäivän puoliksi sähköistettyä muotoa. Mukana ovat turkkilaisen klarinettiperinteen arvostetuin nimi Mustafa Kandirali sekä hänen lisäkseen Deli Selim
ja Aydin Canakkaleli. Saz-luutun taitajista mukana ovat Arif Sag ja Sari Zeki. Ali Seven on maineikas zümbüs-virtuoosi, Salih Eken viulu-spesialisti ja Ercüment Batanay fantastinen tanbur-jousisoittimen ujelluttaja. Uzellin kaseteilta 838 ja 380 löytyy mm. Ilpo Saastamoisen Kansat soittavat -kirjassa oleva nuotinnos Misket -sävelmästä. Kasetilta 838 on lisäksi "Dört Beygir". Kirjan "Azize'' -nuotinnosta voi puolestaan verrata Deli Selimin toiseen versioon kasetilla 1693.
Kaiken kaikkiaan nyt tarjolla oleva kasettikokoelma on mitä edustavin otos tällä hetkellä Saksassa saatavissa olevasta turkkilaisesta musiikista.
Ilpo Saastamoinen