1974-75 Kajaanin Big Band II

(1974-75 Kajaanin Big Band II]

12.12.74         Kansan Tahto: Kainuun maakuntaorkesteri toimii tarmolla.
(Kuvateksti: Kainuun maakuntaorkesterin kapellimestari, kansakoulunopettaja, hum.kand., säveltäjä Ilpo Saastamoinen.)
- Kainuun alueorkesterikokeilu, runkona Kajaanin Big Band, on alkanut hyvin, voisipa sanoa, menestyksellisesti. Konsertteja on pidetty jo useita eri puolilla Korpi-Kainuuta. Ensimmäinen Kajaanin ulkopuolelle tehty esiintyminen tapahtui Kostamuksen portilla - Kiimavaarassa. Viisitoista soittajaa käsittävää alueorkesteria johtaa tunnettu muusikko-säveltäjä-kapellimestari Ilpo Saastamoinen.

Kokeilu alkoi lokakuun alussa, joten nyt on jo tehty työtä kaksi ja puoli kuukautta. 
- Työ on käynnistynyt hyvin kun lisäksi itse kehun, sanoo Ilpo Saastamoinen.

- Kostamuksen ohella olemme antaneet konsertit Kajaanissa, Paltamossa ja Vaalassa. Menestys on ollut melkoinen. Kajaanin konsertti oli loppuunmyyty. Kostamuksen portilla oli kolmesataa henkeä, Paltamossa ja Vaalassa satakunta.

Toimimme nyt valtion avun turvin. Se on loppuvuodelle 18,000 markkaa. Ensi vuodelle on kaupungin kulttuurilautakunta ehdottanut 100.000-150.000 markan tukea orkesterille. Orkesterimme on nyt sikäli erikoisasemassa, että toiminnalle saamme valtion apua palkkoihin 50 %. Kokeiluaikaa ei ole vielä tiedossa.

Tässä kuussa pidämme vielä konsertit Kuhmossa, Hyrynsalmella 12.12., Sotkamon Tuhkakylässä 15.12. ja Kajaanissa 19. 12.

- Soitan itse orkesterissa kitaraa. Meillä on 5 saksofonia, kaksi trumpettia, neljä bassoa [= pasuunaa], piano, basso, rummut, kitara. Trumpetisteista on vajausta. Heitä pitäisi saada ensi hätään kaksi, mutta soittajia ei ole Kajaanista löytynyt. Kun täällä ei ole ollut normaalisti työtä, ovat soittajat häipyneet sinne, missä he ovat saaneet normaalin työn lisäksi harrastaa musiikkiaan. Tulevaisuudessa toiminta toivon mukaan laajenee, jos kaupunki ja valtio suhtautuvat kokeiluun ja rahoitukseen myönteisesti.

Lyömäsoittimissa on alueorkesterissamme Timothy F e r c h e n Amerikasta. Soiton ohella hän opettaa Kajaanin musiikkiopistossa lyömäsoittimia ja lisäksi oppi-kouluissa englantia. Saxofonia-huilua soittaa Hannu Sovelius ja Tapani Leskinen trumpettia. Pasuunassa ovat Tuomo L i n q v i s t, Antti Koskinen, Jorma Tolonen ja Tapio Pulkkinen, trumpettia soittaa Jussi O j a, saksofoneissa ovat Harri Komulainen, Keijo Honkanen, Unto Rissanen ja Pentti Pöllänen, pianistina on Mervi Räsänen, kitaristina Mika Jankko ja bassoa soittaa Kari Hynninen.

- Harjoituspaikkanamme on Linnan lukion juhlasali ja prikaatin soittokunnan harjoitustilat. Pahin puute on harjoitustilojen puute, sillä täällä on vaikeus saada useampaa iltaa viikossa, kun salit ovat muutoin täysin käytössä. Meillä ei ole vielä säännöllistä paikkaa edes missä säilyttää soittimia, vaan harjoitusten jälkeen ne on vietävä kotiin.

Ensi syksynä meillä on jo ehkä viisi päätoimista soittajaa, jolloin voimme työskennellä päivittäin, kun nyt työ tapahtuu iltaisin. Tämä mahdollistaa koulukonserttien aloittamisen. Tästä olemme jo keskustelleet alustavasti konserttikeskuksen kanssa, joka vastaa koulukonserttien järjestämisestä, sanoi Ilpo Saastamoinen. - Lisäksi ohjelmistoomme tulevat erilaisten laitosten ja työpaikkojen konsertit ruokatuntikonsertteina.

Ensi vuoden suunnitelmista mainitsi kapellimestari Ilpo Saastamoinen, että tarkoitus olisi pitää neljä konserttia Kostamuksessa, konsertteja Pelson vankilassa sekä osallistua arktisen hysterian päiville. - Olimme rakentaneet kulttuurilautakunnissa tavallaan pitemmän tähtäimen suunnitelman. Suoritamme lisäksi konserteissa tutkimuksen, jolla pyrimme selvittämään, millaista ja minkä tasoista ohjelmistoa kainuulaiset haluavat. Tämä on tärkeää tulevan toiminnan kannalta, jotta voimme todella tarjota sellaista, minkä yleisö haluaa ja ymmärtää.

- Kun osa konserttiyleisöstä on ensi kertaa tämän tyyppisissä konserteissa, olemme muokanneet ohjelmistomme sellaiseksi,  että se tavoittaa mahdollisimman monen yleisön joukosta.  - Koska täällä ei ole ollut maakunnallista orkesteria, ei kainuulaisilla ole ollut edes mahdollisuutta käydä konsertissa. Toivomuksista olemme poimineet mitä erilaisimpia. Jotkut haluavat vanhaa tanssimusiikkia, jotkut kansansävelmiä, toiset nykymusiikkia ja klassillista musiikkia.

Kapellimestari Ilpo Saastamoinen on ammatiltaan kansakoulunopettaja. Seminaarin jälkeen hän opiskeli Helsingin yliopistossa ja suoritti humaanisten aineiden kandidaatin tutkinnon. Hän on luennoinut yliopistoissa kevyestä musiikista. Lisäksi oma koulutus ja opetus toisille on sisältänyt leirejä, seminaareja ja koululais-konsertteja kautta maan. Kapellimestari Saastamoinen on 32-vuotias. Hänellä on vaimo ja muutaman viikon ikäinen tyttö. Hän on valtion säveltaidetoimikunnan jäsen toista kautta ja ammattijärjestönä on Pop-muusikot r.y.

Äskettäin ilmestyi Ilpo Saastamoiselta 289-sivuinen kitarakirja, joka on ensimmäinen maassamme. Kirja on suunniteltu säestäjille sekä kitaransoiton oppikirjaksi. Ilpo Saastamoinen arveli, että kirjalla saattaa olla huomattava merkitys, sillä kukaan toinen ei ehkä vähään aikaan lähde julkaisemaan samantyyppistä.

Maakuntaorkesterin tulevan toiminnan ratkaisee kokonaan valtionavun suuruus ja kaupunginvaltuuston suhtautuminen alueorkesterikokeiluun, sanoo Saastamoinen.

- Oli miten oli, täytämme joka tapauksessa tammikuussa puhallinsoitinten äänenjohtajan sivutoimen. Nyt se on vielä avoinna.

 

15.12.         su         Sotkamo, Tuhkakylän Urheilutalo - KBB-konsertti klo 13-15

 

16.12.74 ma                  Ilta-Sanomat - Marja-Liisa Lappalainen:
Viihteeksi iltalypsyn jälkeen: Kajaani Big Band!
Kunnallinen Big Band starttasi lokakuun alussa Kajaanissa, ensimmäisenä Suomessa. Nyt Kainuulainen emäntä voi lähteä iltalypsyn jälkeen konserttiin. Ei tosin yhtä vaivattomasti kuin helsinkiläinen virkarouva.
Kapellimestarina ja Kainuun alueorkesteriosaston päällikkönä on tunnettu popmuusikko Ilpo "Ilja" Saastamoinen. Hän johtaa, säveltää, sovittaa ja myy keikkoja.

Ilja on monitoiminen musiikkimies. Hänet tunnetaan omaperäisenä popmuusikkona, joka soitti 60-luvulla kitaraa Soulsetissa, sittemmin Kareliassa ja Dopplerin Ilmiössä. Lisäksi hän on aktiivinen muusikkojen asioiden ajaja: Popmuusikot ry:n entinen puheenjohtaja, nykyinen varapuheenjohtaja ja valtion säveltaidetoimikunnan jäsen. Ilja oli mukana myös orkesterikomiteassa, jossa Big Band -toimintaa suunniteltiin. Ilja juttelee selvästi ja johdonmukaisesti eikä ihme: hän on entinen kansa-koulunopettaja. Yliopistosta on valmiina hum.kandin tutkinto ja fil.kandista puuttuu vain vähäsen.         

Yksi vuosi Iljalta meni popjazz-koulutussuunnitelman laatimisessa. Aikaa on vienyt myös kitarakirjan kirjoittaminen. 280-sivuinen teos on ensimmäinen laaja kevyen musiikin kitarakirja ja se ilmestyy tammikuussa. Kirjan oikovedoksia Ilpo käy lueskelemassa Helsingissä silloin tällöin.         

Aloite Kajaanista         
Kyselen millainen Big Band oikein on. Ilja selvittää että orkesterissa on 15 soittajaa ja kapellimestari. Mukana on viisi saksofonia, neljä pasuunaa, toistaiseksi vain kaksi trumpettia, rummut, basso, piano ja kitara.

Miksi sitten juuri Kajaani sai alueorkesterin?                 

- Kajaanista tuli aloite silloin kun orkesterikomitea istui. Komitean mietinnön pohjalta odotetaan lakia ja tällä välillä kokeillaan kahta Big Bandia Kajaanissa ja Porissa. Kajaanissa homma lähti käyntiin, Porissa tunnutaan olevan kiinnostuneempia sinfonisesta alueorkesterista, kertoo kapellimestari.

- Nyt Kajaanin Big Bandissa on kaksi sivutoimista muusikkoa ja kolmas, puhallin-soitinten ääntenjohtajan paikka on parhaillaan auki (huomio muusikot!). Kari Hynninen on takavuosina soittanut bassoa mm. Paakkunainen-Vesala -avantgardejazzbändissä ja opettaa nyt päätoimisesti ranskaa Paltamon lukiossa. Timothy Ferchen opettaa musiikkiopistossa ja soittaa marimbaa, vibrafonia ja rumpusettiä.

Loput soittajat toimivat keikkapohjalta. Bändiin on saatu yhdeksän puhaltajaa Kainuun Prikaatin soittokunnasta. Kaupungin ensi vuoden budjetissa kokeilu jatkuu nykyisellään, määrärahoja on varattu noin 100 000 mk. Opetusministeriöltä saatiin syksyksi 18 000 mk. Käytännössä osa toimista on saatava päätoimisiksi ja sivu-toimisten määrää on lisättävä, sanoo Ilja.

Omaperäinen Big Band
Kajaanin Big Bandin ohjelmisto poikkeaa normaalista. - Me pyritään tekemään monella tavalla toimivaa hommaa, sanoo kapellimestari. - Mukana on be-boppia, swingiä, bluesia, nykyjazzia, kansansävellyksiä eri maista. Osa ohjelmistosta esitetään pikkuyhtyeellä. Tämä syksy on jazzahtava, keväällä otetaan ehkä mukaan enemmän soulia. Myös jameja tullaan kehittämään.

Entä konserttien suosio?
- Täällä ihmisillä ei ole paljon kuuntelutottumuksia. Konsertit ovat olleet loppuun-myytyjä vain Kajaanissa. Monet kävijöistä ovat Big Band -musiikkia kuuntelemassa ensimmäistä kertaa. Marras-joulukuun aikana on pidetty konsertti viikossa; kaksi Kajaanissa, seitsemän maaseudulla. Yleisö on suhtautunut myönteisesti, etenkin musiikinopettajat ovat tulleet juttelemaan ja kysyneet voiko tulla seuraamaan harjoituksia. Myös kuntien kulttuurilautakunnat ovat olleet hyvin kiinnostuneita.

- Ihmisille sopivat esitysajat yritetään ottaa selville. Maaseudulla lehmien lypsyn takia ilta ei ole aina paras aika. Pääsyliput ovat 5 mk aikuisilta, 2 mk koululaisilta, eläkeläisiltä ja sotilailta. Näyttää siltä, että ihan ilmaispalveluja ei edes suositella. Sunnuntaina konsertoitiin Sotkamon Tuhkakylän urheilutalolla - siis kirkonkylän ulkopuolella.

Ilja on asunut Kajaanissa marraskuun alusta lähtien.
- Täällä on suuremmat mahdollisuudet keskittyä musiikin tekemiseen kuin Helsingissä. Siellä rasittivat luottamustoimet.

Entä toimeentulo? Laskiko elintaso?
- Palkka on ihan okei. Tämä on kunnallinen toimi, ei ole jokapäiväistä huolta siitä mistä saa keikkoja. On eläke-edut ja vuosilomat - olen tyytyväinen.
MARJA-LIISA LAPPALAINEN

16.-20.12.         KBB:n toimintasuunnitelma, järjestyssääntö, mainoskirje kunnille (43t.)

18.12.74 ke       Kajaani - KBB-konsertti (yhdeksäs v.1974)
              (lehti-ilmoitus: Linnan lukio - "musiikkia nuoremmille ja vanhemmille") 

18.12.74 - Kainuun Sanomat - kh:
Ensi vuonna 35 konserttia - Big Bandilta puuttuvat vielä edellytykset koulukonsertteihin.

Kokeilualueorkesteri Kajaanin Big Band pitää tänään yhdeksännen konserttinsa Kajaanissa. Kahdessa kuukaudessa pidetyt konsertit merkitsevät yhtä esiintymistä viikkoa kohden vieläpä pitkien matkojen takana. Moitteille ei löytyne sijaa.
Ensi vuonna toiminta pääsee vakiintumaan. Konsertteja on suunnitteilla noin 35, joista osa pidetään pienellä kokoonpanolla.
Pikkuyhtyeen kokoon panemisen tekee mahdolliseksi puhallinsoitinten äänenjohtajan toimen täyttäminen sivutoimisella muusikolla. Paikka on parhaillaan auki. Soittaja valitaan heti vuoden alussa.

Kapellimestari Ilpo Saastamoinen on tyytyväinen saavutettuihin tuloksiin. Muusikkotoverit etelässä kuulemma kyselevät, milloin päätoimiset vakanssit alkavat aueta.

Ainoana haittana Saastamoinen pitää sitä, että hän joutuu hoitamaan itse kaikki juoksevat asiat aina ilmoitusten kiinnittämiseen saakka. Tämä vie paljon aikaa varsinaiselta työltä. Ensi syksystä on kaavailtu yhden kanslistin palkkaamista kaupungin koko kulttuuritoimen asioita hoitamaan.

- Soittajat ovat olleet kiinnostuneita työstään. Yleisö on ollut kiinnostunut soitostamme. Valittamista ei ole, Saastamoinen sanoo.

- Vain Kajaanissa ja Paltamossa meillä on ollut varsinainen yleisömenestys. Konserttien yhteydessä suoritetuissa yleisötutkimuksissa on havaittu, että vanhemmat henkilöt pitävät big band -musiikkia nuorison musiikkina. Nuoret taas arvelevat big band -musiikkia pelkäksi jazziksi eivätkä ehkä sen vuoksi aina tule mukaan. Mutta eivätköhän nämä asiat ajan mukaan selviä, Saastamoinen toteaa.

KOULUKONSERTTIEN PUUTE EPÄKOHTA
Koska Big Bandin soittajat ovat sivutoimisia muusikoita, koulukonsertteja ei voida järjestää. Ne pitäisi pitää päiväsaikaan, jolloin soittajat ovat leipätyössään. Saman-laisia konsertteja voitaisiin pitää myös lastentarhoissa.

- Musiikkikasvatus on erittäin tärkeää. Koulukonsertteja pitäisi saada järjestetyksi mahdollisimman pian eli muusikoitten toimia pitäisi saada päätoimisiksi, Saastamoinen sanoo.

Saastamoinen toivoo, että ensi keväänä Kajaanin kaupunki laatisi lisäbudjetin, joka tekisi mahdolliseksi päätoimisten muusikkojen saamisen orkesteriin ensi syksystä lähtien. Sopimukset nykyisillä soittajilla päättyvät joka tapauksessa ensi vuoden elokuun loppuun mennessä. Jo neljä päätoimista soittajaa mahdollistaisi koulu-konserttien aloittamisen.

Ensi vuodeksi on suunnitteilla yhteensä neljä ohjelmaa koko orkesterille, kaksi kevääksi ja kaksi syksyksi. Yhtyeellä, jossa soittavat Timothy Ferchen, Kari Hynninen, Ilpo Saastamoinen ja tuleva puhaltaja, voitaisiin pitää yllä useampiakin ohjelmistoja.

Yhtyeen on tarkoitus esiintyä eri tilaisuuksissa omien konserttiensa lisäksi. Yhteistyötä on suunniteltu myös Kajaanin liikunta- ja balettikoulun kanssa Kuopio Tanssii ja soi juhlille menosta kesäkuussa.

Big Band aikoo esiintyä paitsi Kainuun kunnissa myös Kostamus-työmaalla, Pelson varavankilassa, Arktisen Hysterian päivillä ja mahdollisesti Porin jazzfestivaaleilla.

Tarkoitus on saada käyntiin myös konserttien radiointi niin alueradioon kuin valtakunnalliseen verkkoonkin. Kajaaniin saadaan ensi vuonna stereopöytä, joka mahdollistaa korkeatasoisten musiikkiohjelmien tuotannon.

Opetusministeriön kanssa neuvotellaan alueorkesteritoiminnasta myös radiossa, jotta valtio osallistuisi nauhoituskustannuksiin.

Opetusministeriön ja Konserttikeskus ry:n kanssa neuvotellaan myös koulu-konserttien järjestämisestä. Konserttikeskus on yksi mahdollisuus koulukonserttien välittäjäksi.

KOKONAISBUDJETTI 130 000 MARKKAA
Alueorkesterikokeilun ensi vuoden kokonaisbudjetti on 130 000 markkaa. Kapelli-mestari Saastamoinen sanoo juuri tehneensä toimintasuunnitelmaa, johon sisältyy 65 000 markan avustusanomus opetusministeriölle. Tämän syksyn kulut ovat olleet 18 000 markkaa.

Konserttien tarve on joka tapauksessa Saastamoisen mukaan suurempi kuin mitä Big Band nyt pystyy tarjoamaan. Kohtuullisena Saastamoinen pitää kahta konserttia vuodessa kuntaa kohti.

Ensi vuonna orkesteri pystynee pitämään yhden yhtyeen ja yhden koko kokoonpanon konsertin jokaisessa Kainuun kunnassa. Jo nyt ovat mm. Hyrynsalmi ja Sotkamo kyselleet konsertteja. Lisäksi alueorkesterin toimialaan kuuluu vaihtokonserttien järjestäminen Oulun, Rovaniemen, Iisalmen ja Kuopion kesken.

- Tämäniltaiseen konserttiin Linnan lukion salissa pyydetään yleisöä saapumaan ajoissa radionauhoituksen vuoksi. (kh) [= Katariina Huusko]

30.12.74         Kainuun alueradio - haastattelu klo 13 

 

1974-1975:

8.5.75             Väylä:
Piirteitä Kajaanin Big Bandin - Kainuun alueorkesterin toiminnasta syyskaudelta 1974

Kajaanin big band aloitti toimintansa kunnallisena alueorkesterina 1.9.1974, jolloin kiinnitettiin kaksi ensimmäistä sivutoimista muusikkoa. Päätoiminen kapellimestari aloitti työnsä 1.10.1974. Big bandin organisatorisesta puolesta vastaa kulttuurilauta-kunnan alaisena toimiva alueorkesteriosasto, jonka johtajan tehtäviä on toistaiseksi hoitanut kapellimestari, kertoo Väylälle kantt. Jaakko Miettinen.

Orkesterin kokoonpano oli seuraava: Ilpo Saastamoinen, kapellimestari (päätoiminen), Timothy Ferchen, rummut ja vibrafoni (sivutoiminen), Kari Hynninen, basso (sivutoiminen), ja lisäksi 13 avustajaa.

Orkesteri harjoitteli kauden aikana yhteensä 14 kertaa, jonka lisäksi toimenhaltijat pitivät harjoituksia viikkotuntimääriensä puitteissa pikkuyhtyeohjelmistoa harjoitellen.

Konsertteja pidettiin yhteensä 9, joista kaksi oli pienyhtyekonsertteja:

10.10 Varttius (yhtye)                             yleisöä         130                                     -

07.11 Kajaani (big band) - (aik. 57, laps. 209)  =         266                   lipputulot -          703,-

10.11. Paltamo (big band)          18+104         =         122                                            298,-         

21.11. Vaala (big band)             25 +40          =           65                                            205,-

01.12. Kuhmo (big band)            14+49          =           63                                            168,-

11.12. Hyrynsalmi (big band)      10+15          =           25                                              80,-

15.12. Sotkamo (big band)          12+50         =           62                                             160,-

18.12. Kajaani (big band)           5 +148         =         153                                             321,-

30.11. Kajaani (yhtye) (30.12?)                                 300                                                -

                                                               yht.        1206                           yht.           1935,-

Liput ovat olleet 5 mk aikuisilta ja 2 mk lapsilta, koululaisilta, opiskelijoilta, sotilailta ja eläkeläisiltä. Joissakin tapauksissa lipputulot ovat olleet ainoat konsertti-tulot (johtuen mm. kuntien määrärahojen vähyydestä loppuvuotena), mutta tavallisesti tilaajat ovat suorittaneet sopimuksenmukaisen korvauksen big bandille ja pitäneet saadut konserttitulot itse.

 

ERIKOISHUOMIOTA:

- Suurin osa jopa konserttiin tulijoista piti mainostusta liian heikkona.

- Ensikonserteissa eivät yleisömäärät olleet kovin suuria paitsi Kajaanissa ja Paltamossa (jossa oli mukana lähes 10 % kirkonkylän asukkaista).

- Linja-autokuljetukset (esim. Sotkamon Tuhkakylällä) lisäsivät yli 2 km:n päästä saapuneiden määrän jopa yli puoleen koko yleisömäärästä.

- Halukkuus koulukonserttien järjestämiseen on suuri, mutta päätoimisten muusikkojen puute estää niiden toteuttamisen.

- Merkillepantavaa oli selostettujen konserttien tarve.

- Kaikki järjestäjät ovat olleet hyvin kiinnostuneita saamaan uuden konserttivierailun.

- Huomattavan suuri osa konsertissa kävijöistä oli konsertissa ensimmäistä kertaa v:n 1974 aikana.

 

1975:

Päiväämätön 1975 - Kainuun Sanomat (vai Kaleva?):
"Kajaanin Big Bandille alueorkesterikokeilun suurin valtionapu" [55 000 mk]

 

4.1.75                  Kainuun Sanomat - Tekeekö joutilas jotakin
Mennyt vuosi oli Kainuulle "kulttuurimyönteinen". Maakuntaan saatiin jo pitkään kaivattuja valtion varoja tukemaan heikohkoa, mutta sinnikästä kulttuuritoimintaa.

Tämän vuoden vaikuttajiksi jäävät edelleen viime vuonna aloittanut alueorkesteri-kokeilu ja jo kolmatta vuottaan aloittava elokuvaneuvontakokeilu.

Viime vuodelta jää mieleen myös Ilmari Kiannon perinnön elvyttäminen ja toimintaansa suunnitteleva Eino Leino -seura sekä monet muut paikalliset ja maakunnalliset toiminnot.

Myös kulttuuritoimen yhtäkkinen politisoituminen alkaa jo rauhoittua. Politikoimisen sijasta on kiitettävästi ryhdytty töihin. Kainuulaisen ei tosin ole vieläkään yhtä helppoa olla kulttuurin ystävä tai harrastaja kuin pääkaupunkilaisen.

         Kainuuseen myönnetyllä muutamalla kymmenellä tuhannella markalla ei poisteta mm. pitkien matkojen ja pienviljelijän 7-päiväisen ja 24-tuntisen työajan tuomia haittoja. Meneillään olevat kokeilut, joihin on syytä lisätä myös Kajaanin Kaupunginteatterin alueteatteritoiminta, ovat nimiensä mukaan vain kokeilevia ratkaisuja hajallaan asuvan väestön harrastusongelmiin.

Erilaisia kulttuuritilaisuuksia järjestettäessä on lähes poikkeuksetta todettu syrjä-seutujen väen voimakas kokoontumisen tarve. Useinkaan ei esitetty ohjelma ole ollut syy tilaisuuteen tulemiseen, vaan naapureiden ja tuttavien tapaaminen tai mahdollisuus uusien tuttavuuksien solmimiseen.

Ilmeisestikään ei televisio, eivät levytanssit eikä jokin muu "moderni" vapaa-ajan vieton muoto ole pystynyt täyttämään iltamien, seuranäyttämöiden yms. "vanhan-aikaisten" harrastusmuotojen kuoleman jättämää tyhjiötä.

Asukkaiden lisääminen on viihtyvyyden päämääränä valtion tukemilla kokeiluilla ja elpymässä olevalla omaperäisellä maakunnallisella kulttuuritoiminnalla.

Kulttuuritoimen nousukausi sisältää kuitenkin myös vaaroja. Tavallisen kainuulaisen on helppo tuudittautua uskomaan, että Big Band ratkaisee myös hänen harrastus-ongelmansa.

Henkisessä toiminnassa nimenomaan ihmisen oma vireys on tärkein. Ei kaamoksen aikaan eikä kesällä riitä vain teatteriesitys tai yksi konsertti tai elokuvanäytös. Toimeliaisuus - olipa se millaista tahansa - on viihtymisen ja elämän mielekkyyden ensimmäinen ehto.

Myös maakunnan päättävien on helppo siirtää ainakin osavastuu meneillään olevien kokeilujen harteille, vaikka itse maakunnasta lähtevä aloitteellisuus ja määrä-tietoisuus on osoittautunut tehokkaimmaksi asioiden eteenpäinviemisessä. Nyt ollaan vasta alussa mielekkään viihtymisen tiellä.

 

4.1.75                Demari: Big-Band -musiikkia Kajaanista
Kajaanin aluetoimituksen tuottamassa valtakunnallisessa alueradiolähetyksessä ensi sunnuntaina kuullaan Kainuun alueorkesterin Big Band-musiikkia. Kajaanin Big Band on toiminut kuusi vuotta harrastajapohjaisena ja esiintynyt radiossa aikaisemminkin.                  

Viime vuonna Big Band kunnallistettiin ja samalla siitä tuli valtion tukema alue-orkesteri. Tällä hetkellä orkesterin toiminta on vielä kokeilua, mutta näyttää siltä, että toiminta jää pysyväksi. Hannu Savirannan kokoamassa ohjelmassa 'Kulttuuri-kokeilua Kainuussa' haastatellaan mm. orkesterikokeilun yleisöä Sotkamon Tuhka-kylässä.

...Haastattelujen välissä Kajaanin Big Band soittaa menestyskappaleensa Hook Blues, Kalliolle kukkulalle, Muistatko Monrepos'n jne. Orkesteria johtaa kapellimestari Ilpo Saastamoinen.        

Ohjelma radioidaan sunnuntaina klo 9.30 yleisohjelmassa.

 

5.1.75  Kajaanin Big Bandin radionauha ulos

5.1.75  Kainuun Sanomat: Tänään kuunnellaan oman Big Bandin musiikkia
         (su klo 9.30 yleisradio: Hannu Saviranta: "Kulttuurikokeilua Kainuussa"

-          KATSO-lehti: Big Band kokeilu - Ilja Saastamoinen Kajaanin kokeilun kapellimestarina
Big Bandin vahvuus yleensä on 17 soittajaa, Kajaanissa tästä perustyypistä puuttuu kaksi trumpetistia. Helsingistä Kajaaniin muuttanut Ilja Saastamoinen pyydettiin orkesterin kapellimestariksi. Uusi kapellimestari sanoo loistavasti viihtyvänsä maalla, Helsingissä kerran käytyään oli heti saanut nuhan, mikä todisteena pää-kaupungin vahingollisuudesta ihmiselle.         

Kajaanin Big Band on toiminut kaikkiaan kuuden vuoden ajan, täysin kajaanilaisten omatoimisuuden ja satunnaisten avustusten varassa. Vasta nyt Orkesterikomiteamietinnön päätöksen mukaisesti ja taloudellisen turvan varassa toiminta pääsee kunnolla alkuun.

 

Päiväämätön - Matti Paavonsalo: Jatsi tärisyttää kurkihirttä

- Itä on itä ja länsi on länsi, eivätkä ne koskaan toisiaan kohtaa, on sanottu kauan sitten. Yllättävän erilaisilta vaikuttavat myös oman maamme itä- ja länsilaidat. Pohjanmaalla on voimakas perinteisen kansanmusiikin harrastus, pelimanneja on vaikka muualle tuoda. Itä-Suomessa vallataan maaseutua amerikkalaistyylisellä big bandilla eli suurella orkesterilla, joka soittelee kevyttä iskelmämusiikkia.

Hannu Saviranta teki selkoa kainuulaisten Big Band -kokeilusta. Kajaanilainen orkesteri kiertelee maaseudulla soittelemassa rytmikkäitä säveliä. Valmius on jamsessionin pitämiseen vaikka maalaistuvassa.

Vierailta vaikutteilta kainuulaisia kohtuullisesti varjellakseen soittaa Big Band lähinnä suomalaisten säveltämiä tai sovittamia kappaleita. Kun tavalliselta kansanmieheltä kysyttiin konsertin väliajalla mielipidettä kuullusta, hän sanoi maakunnalle ominaiseen pikkuovelaan tyyliin: "Musiikki on musiikkia'.

Etelästä Kajaaniin muuttanut orkesterin kapellimestari oli oikeassa todetessaan, ettei tällainen orkesteri voi esittää sinfonista musiikkia. Toiset alueelliset orkesterit saavat hoitaa sen lohkon.

Kiintoisaa oli kuulla, että veronmaksajain varoilla maksetaan puolet tästä kulttuuri-kokeiluksi mainitusta toiminnasta. Kunnallinen taho maksaa kuluista 30% ja pääsylipputulot peittävät vain viidenneksen. Tyhjä ei paukahda, sanoo vanha kansa.

Soittoineen ja hyvin kohdistettuine haastatteluineen selostus vaikutti uutis-luontoiselta.
Matti Paavonsalo


- Kajaanin big bandilla tuulta siipien alla (mm. yleisökyselyn tuloksia)


- M-L M:         Kajaanin big bandilta toivotaan tiedotusta
Kajaani (M-LM)Enemmän tiedotusta konserteista sekä enemmän sävellysten esittelyä kaipaa Kajaanin big bändin yleisö. Vaalan, Kajaanin, Kuhmon ja Hyrynsalmen konserteissa saaduista kyselykaavakkeista käy lisäksi ilmi, että huomattavalle osalle vastaajista konsertissa käynti oli ensimmäinen vuoden aikana eli viime vuonna.

- Viime vuonna orkesteri piti kaikkiaan 9 konserttia, joista kaksi pienellä yhtyeellä. Yleisömäärä oli yhteensä 1206. Kyselykaavakkeen täytti 145 henkilöä.

Vastaajista 78 haluaisi tarkempaa sävellysten esittelyä, 66 piti tiedotusta liian vähäisenä ja liian suurena ei kukaan. Pop-, jazz- ja jamsession-konsertteja toivottiin eniten, seuraavaksi suosituin oli viihdekonsertti, sitten kansanmusiikki. Musiikkimaultaan yleisö jakaantui siten, että yli puolet oli kaikkiruokaisia, popin ystäviä lähes puolet ja klassikkoja kymmenkunta.

Big bändin johtaja Ilpo Saastamoinen piti ilahduttavana vastaajien soittoharrastusta, sillä peräti 63 ilmoittautui aktiivisiksi soittajiksi ja 36 oli musiikinopiskelijoita. Myös ikärakenne "ylitti" Saastamoisen odotukset, 48 oli yli 20-vuotiaita. Sukupuoli-jakauma oli lähes fifty- fifty.

Kyselystä käy lisäksi ilmi, että järjestetyt linja-autokuljetukset lisäsivät yli 2 kilo-metrin päästä saapuneiden määrän jopa yli puoleen koko yleisömäärästä.

Koko kevät jo myyty
Kevään ohjelmaan sisältyy kaksikymmentä konserttia. Kajaanin lisäksi orkesteri esiintyy Raahessa, Ruukissa, Sotkamossa, Pihtiputaalla, Rasinmäellä, Kajaanin maalaiskunnassa, Suomussalmella, Paltamossa, Iisalmessa ja Vartiuksessa. Ohjelman viimeinen konsertti on 29.6. Koko vuoden kiintiö on 36 konserttia.

Kajaanin big bandin päätoimisena kapellimestarina toimii Ilpo Saastamoinen. Sivutoimiset soittajat ovat Timothy Ferchen ja Kari Hynninen, avustajat Hannu Sovelius, Keijo Honkanen, Pentti Pöllänen, Unto Rissanen, Harri Komulainen, Tapani Leskinen, Jussi Oja, Ismo Ojanperä, Arto Ruokalainen, Antti Koskinen, Tuomo Lindqvist, Jorma Tolvanen ja Jordan Kojuharow.

 

Ilpo Saastamoisen koulukonserttisuunnitelmat - kevät 1975

1) Erilaisten kielisoittimien esittely:
Kysymykseen tulevat lähinnä 1-3 eri kitaratyyppiä, 2 domraa, bouzouki, laud, virsikantele sekä säestyssitra. Kerron jossain määrin soittimien taustahistoriaa (vähän) ja päähuomio keskittyy soittonäytteisiin kunkin soittimen omaan kulttuuripiiriin kuuluvalla musiikilla. Suurin osa ajasta kuluu kitaran lisälaitteiden ja saundien esittelyyn soittoesimerkein niissä kouluissa, joissa en ole aikaisemmin käynyt.

2) Kansanmusiikin rytmejä:  
Rekvisiittana tarvitaan taulu ja muutamia asiasta kiinnostuneita oppilaita mahdollisesti koulusta saatavine pikku lyömäsoittimineen (tamburiini, klavesit, bongot tms.). Itselläni on mukana kelloja, pääkalloja, tamburiineja sekä marokkolainen käsirumpu. Tunnin aikana tutkitaan 2- ja 3- jakoisten tahtilajien käsittelytapoja siten kuin ne esiintyvät AUTENTTISESSA kansanmusiikissa. Kun oppilaat - mahdollisesti koko yleisö - ovat opetelleet kukin oman komppinsa, soitan itse päälle asiaankuuluvaa musiikkia.         

Materiaali: (valitaan seuraavista)         

- kuubalaiset balu ja bembi  

- etelä-amerikkal. synkopoitu ¾ -tahtilaji

- arabial. musiikin triolikomppi

- intial. rupaktal, jhaptal ja teental

- saamelaisjoikujen sekatahtilajit

- popmusiikin synkopointi

- bulgarialainen tai makedonialainen kansanmusiikki

Ilpo Saastamoinen

 

16.1.75            Varttius (Kostamus) - TV-keikka - 5 soittajaa

 

25.1.75 la         I "Kainuun ääni" -radio-ohjelma ulos (joka kk:n III lauantai);

         4-5.2.-7.2. Radio-ohjelman teko (mm. Hannes Lukinmaan laulatus 5.2.)

         III kerta Oulun läänin lauantairadiossa klo 13 (mikä päivä?) - Niilekselä ym.

         IV kerta Oulun läänin lauantairadiossa klo 13 (mikä päivä?)
         Sis: IS - Elsa Niilekselä: Week-end

 

Lehtiotsikoita:

1)         "Aitoja ja tuoreita harrastajien ääniä"
Teatteria varten kokoamansa "Kainuun äänen" jatkoksi on Kari Selinheimo ryhtynyt kokoamaan "Kainuun ääntä" myös alueradioon. Radiossa Kainuun ääni muodostuu harrastajakirjoittajien teksteistä ja myös sävellyksistä. Ohjelman musiikkivastaava on kapellimestari Ilja Saastamoinen.

Harrastajakirjoittajien tekstien julkistaminen on aina ollut ongelma, sillä kustantajien seula on tunnetusti hyvin tiheä. Kuitenkin harrastajienkin kynästä tulee usein tekstiä, joka ansaitsee julkistamisen. Sen osoitti hyvin lauantaina alueradiossa lähetetty "Kainuun äänen" ensimmäinen osa.

2)         Kajaani (M-L. M) "Kainuun ääni" alueradioon
"Kainuun ääni" ei ole vain Kajaanin teatterissa parhaillaan menevä näytelmä, se on myös nimi uudelle ohjelmasarjalle, jota aletaan lähettää lauantain alueohjelmissa. Kenellä tahansa kainuulaisella kirjoittajalla on tilaisuus, saada äänensä kuuluviin tässä ohjelmassa, jonka päävetäjänä on teatterinjohtaja Kari Selinheimo...

Ohjelmatiimissä on ohjaaja Selinheimon lisäksi näyttelijät Tuula Meisaari ja Hannu Lukinmaa tekstien esittäjinä sekä säveltäjä Ilpo S a a s t a m o i n e n.

Esitysaikaan on tarkoitus mahduttaa myös mielenkiintoisimpien tuotteiden ja aiheiden kommentointia. Muutoin Selinheimo kertoi tekstivalintojen puhuvan itse puolestaan.

Ensimmäinen ohjelma tulee 25. 1. Pari ensimmäistä Kainuun ääntä kootaan jo käsillä olevasta materiaalista. Jos ihmiset innostuvat lähettämään kirjoituksiaan, ohjelmaa voidaan vetää koko kevään, joka kolmas lauantai.        

3)         Tänään kuunnellaan Kainuun ääni kolmannen kerran  (mm. Elsa Niilekselä)

4)         "Kainuun ääniä" lauantairadiossa
              ...Ohjelmassa kuullaan myös Ilja Saastamoisen Elsa Niilekselän runoon säveltämä Week-End-laulu...

 

1.2.75 Lauantaina 21.20  TV-1: Oulun läänin vartti. Kulttuurikokeilua Kainuussa.
Mielipiteitä ja näytteitä alueellisesta Big Band-orkesterikokeilusta, alueteatteri-toiminnasta sekä työmaiden viihtyvyyspalvelusta.
Ohjelma on nauhoitettu Kostamus-työmaan suomenpuoleisen tukikohdan ravintola-parakissa. Paikkaa sanotaan Kiimavaaraksi, jotkut nimittävät sitä Varttiukseksi. Siellä oli kuitenkin iltamat tässä syksyllä. (PM)

 

1.2.75          Demari (?) - PM: Ile vie poppia pirtteihin.
(Kuvatekstit: A) En minä tänne hautaudu. B) Kajaani on kaksi sataa prosenttia kivempi asuinpaikka kuin Helsinki.)

KAJAANI (Iltaset) - Jopa tupakonsertteja aikoo Helsingistä Kajaaniin muuttanut popmuusikko Ilpo Saastamoinen tarjota kainuulaisille.
- Ei tosin tällä isolla porukalla, lauantaina televisiossakin Kajaanin Big Bandia johtava Saastamoinen sanoo ja odottaa kitarakirjansa ilmestymistä markkinoille.

Ilpo/"Ilja" Saastamoinen on Kainuun kulttuurikokeilun päätoiminen musiikillinen vetäjä. Lokakuun alusta lähtien hän on johtanut uutta Kajaani Big Bandia sekä erikseen myös sen muodostavia pienempiä kokoonpanoja.

Halusin irtaantua luottamushommista ja saada työrauhan. Lähdin Kajaaniin. Jos ei kunnon työrauhaa, niin ainakin paljon työtä on Kajaaniin muuttaneen muusikon pöydälle lätkäisty.         

- Toimistotyö vie liikaa aikaa. Paitsi että johdan orkesteria ja sen harjoituksia, joudun lisäksi huolehtimaan jopa orkesterin jäsenten työsopimuksista, järjestyssäännöistä ja orkesterin mainonnasta.         

Kajaanin Big Band kuuluu orkesterikomitean mietinnön pohjalta järjestettyyn kokeiluun. Toinen kokeilun osa on Porin kunnallinen poporkesteri.         

- Meitä rahoittavat sekä Kajaanin kaupunki että opetusministeriö.        
- Tehtävämme on viedä popmusiikkia myös syrjäkylille. Vuoden aikana teemme ainakin yhden vierailun jokaiseen Kainuun kymmeneen kuntaan. Huhtikuussa järjestämme esimerkiksi tupakonsertin Kainuun maalaiskunnassa suuren maalaistalon pirtissä.         

 

Ilpo Saastamoinen tuli I960  luvun lopulla tunnetuksi yhteistyöstä mm. Paroni Paakkunaisen ja Edvard Vesalan kanssa. Yhtyeinä olivat Soulset, Karelia ja Dopplerin ilmiö. Vuonna 1969 hänet valittiin Popmuusikot ry:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Tällä hetkellä hän on valtion säveltaidetoimikunnan jäsen.
- En minä tänne hautaudu. Käyn joka toinen viikko Helsingissä säveltaidetoimikunnan kokouksessa, joten kontaktit säilyvät.
Työsopimukseni on voimassa toistaiseksi. Minulla on kuitenkin vapaat kädet ja aion jatkaa ainakin pari vuotta täällä Minusta Kajaani on kaksi sataa prosenttia kivempi kaupunki asua kuin Helsinki. Täällä on sentään luntakin.

Ilpo Saastamoinen uskoo meneillään olevan musiikkikokeilun onnistumiseen:
- Tällainen toiminta mahdollistaa koulutuksen elpymisen myös Helsingin ulko-puolella.

Helmikuussa tulee markkinoille kapellimestari Saastamoisen laatima ensimmäinen suomalainen kevyen musiikin oppikirja, joka on tarkoitettu lähinnä sähkökitaran soittelijoille.

 

2.2.75           Arktisen hysterian päivät Oulussa (Pohjankartano) - KBB (14-16)

10.2.75         KBB Kauppaoppilaitoksella - klo 10 BB-haastattelu

 

14.2.75         Kainuun Sanomat - kh: Kajaanin Big Bandista tuli nuorison suosikki.
Kajaanin Big Bandin viime syksynä tekemään yleisökyselyyn vastasi kaikkiaan 145 konsertissa kävijää. Ainakin osittain ennakkoasenteiden vuoksi big band -musiikkia tuli kuulemaan enimmäkseen nuorisoa, joten tehdyn kyselyn tuloksetkin ovat nuorisolle suosiollisia.
Kysely tehtiin Vaalan, Kuhmon, Hyrynsalmen ja Kajaanin konserteissa. Vastausten mukaan suurin osa kuulijoista oli alle 20-vuotiaita koululaisia tai opiskelijoita. Kolmannes kuulijoista oli aikuisia. 

Vastauksista ilmenee mm., että suurin osa yleisöä oli konsertissa ensimmäistä kertaa vuoden 1974 aikana. Kuljetus konserttipaikalle lisäsi kuulijamäärää jopa paikoittain puolella.

Konsertissa kävijät pitivät lippujen hintoja lähes poikkeuksetta halpoina (5 mk ja 2 mk). Paras konserttiaika on useimmille sunnuntai-iltapäivä tai -ilta.

Useimmat olivat saaneet tietoja konsertista seinäjulisteesta. Tieto konsertista saatiin myös lehti-ilmoituksen välityksellä tai keskustelun kautta. Huomattavan suurin osa vastanneista piti konserttimainontaa liian vähäisenä.

AKTIIVISIA MUSIIKINHARRASTAJIA
Lähes puolet kyselyyn vastanneista ilmoitti harrastavansa musiikkia aktiivisesti. Yli puolet yleisöstä toivoi tarkempaa selostusta esitettävistä kappaleista.

Kaikki konserttien järjestäjät ovat olleet hyvin kiinnostuneita saamaan uuden konserttivierailun. Yleisö osoitti eniten kiinnostusta pop-, jazz- ja jam session -konsertteihin sekä viihdekonsertteihin. Lisäksi toivottiin kansanmusiikki- ja koulukonsertteja.

Mielisäveltäjikseen useimmat vastaajat ilmoittivat jonkun pop- tai jazzalan säveltäjän. Noin viidesosa mainitsi jonkun klassisen musiikin säveltäjän.

Koulukonserttien järjestämisen estää vielä toistaiseksi päätoimisten muusikkojen puute. Orkesterin soittajat ovat päivisin varsinaisessa leipätyössään.

Big Bandissa on tällä hetkellä päätoimisena ainoastaan kapellimestari Ilpo Saastamoinen. Sivutoimisena orkesterissa soittavat Timothy Ferchen ja Kari Hynninen. Muut viisitoista soittajaa ovat avustajia.

Konsertteja pidettiin viime syyskaudella yhdeksän, joista kaksi oli pienyhtye-konsertteja. Kolme konserteista oli Kajaanissa, muut maaseudulla.

KYSYJIÄ ENEMMÄN KUIN SOITTOMAHDOLLISUUKSIA
Kevätkaudeksi Big Bandilla on suunnitteilla parikymmentä konserttia. Kyselyjä ovat lisäksi tehneet monet julkiset laitokset, kunnat, koulut ja liikelaitokset.

Keväällä orkesteri aikoo vierailla ainakin Sotkamossa, Pihtiputaalla, Suomussalmella, Paltamossa ja Iisalmessa. Kainuun Prikaatilla konsertoidaan varusmiehille, Rasinmäessä pienyhtye pitää tupakonsertin ja Vartiuksessa soitetaan toukokuun lopussa Kostamus-työntekijöille. (kh)

 

22.2.75.         Iisalmi - KBB-yhtyekonsertti Kaupungintalolla klo 19 (?).

27.2.75          Prikaatilla BB-keikka klo 19?

3.3.75            Kaleva? - Kajaani (M-L M:) Kajaani avasi kulttuuritoimiston

3.3.75            Kainuun Sanomat - (kh): Kajaani sai kulttuuritoimiston
Virsikanteleen soitolla avattiin juhlallisesti Kajaanin kaupungin kulttuuritoimisto maanantaina. Toimisto on kaupungintalolla. Se on avoinna maanantaisin ja torstaisin kello 9-12.
Toimiston isännät kaupungin kulttuurisihteeri Sakari J a n k k o ja Big Bandin kapellimestari Ilpo Saastamoinen toivovat kaupunkilaisten yhteydenpitoa. Vaatimuksia ja toivomuksia otetaan vastaan.

Molemmat valittivat, ettei toimisto voi olla säännöllisesti auki. Tilanne paranee kuitenkin viimeistään ensi vuoden alussa, jolloin saataneen päätoiminen toimisto-virkailija.

Sakari Jankon mukaan maamme kunnissa on hyvin vähän varsinaisia kulttuuri-toimistoja. Kiinteän toimiston avaaminen enteilee kulttuurihallinnon laki-sääteistämistä. Vuosien mittaan toimistoon keskittyvät kulttuuritoimen suunnittelu, johtaminen ja rahoitus.

Kulttuuritoimiston huone on ollut ennen sotia kaupunginhotellinhotellihuoneena ja sittemmin kaupunginkansliana. Huoneeseen on kunnostettu nyt vanhat huonekalut ja hankittu elintärkeä puhelin.

Aukioloaikana toimisto palvelee mm. apurahojen hakijoiden neuvontapaikkana. Toimisto pitää yhteyttä eri kulttuurijärjestöihin, huolehtii tilaisuuksien suunnittelusta ja ajoituksesta sekä tiedottaa kulttuuriasioista.

HENKILÖSTÖPULA HAITTANA TYÖLLE
Kulttuuritoimen kiireellisimpiä töitä: kulttuurihallinnon suunnittelua ja ohjelmointia haittaa jatkuva henkilöstö-pula. Koska kulttuuritoimistossa istuminen on sekä Jankolle että Saastamoiselle sivutoimista työtä, näitä tehtäviä ei pystytä kunnolla hoitamaan.

Ilpo Saastamoinen, Big Bandin "intendentti, taloudenhoitaja ja lähetti" on tyytyväinen, että kaupungilla on nyt jokin kiinteä paikka, jossa voi työskennellä. Big Band kaipaa kuitenkin pysyvää harjoitustilaa myös päivisin. Tähän saakka on harjoiteltu Linnan lukion salissa ja prikaatilla.

Syksyllä Big Band toivoo saavansa lisää muusikkoja ja nimenomaan päätoimisia. Tämä mahdollistaisi koulu- ja lastentarhakonserttien pitämisen. Big Bandin tämän vuoden suunnitelluista 35 konsertista on myyty jo 22, joten ohjelma alkaa olla täysi. Lähinnä ovat vuorossa esiintymiset Raahessa ja Ruukissa. Kostamustyöntekijöille on luvassa kaksi konserttia keväällä 4 kaksi syksyllä.

Kulttuuritoimiston avajaiskutsussa sanottiin toiveikkaasti:

"Siitäpä ryystänet sisähän,

pullan pulskean keralla,

toimiston tutuksi tullet,

kulttuurin kälyksi kerinnet,

oivan ohjehen tuonet,

tännen toistekin osannet.

 

Siitäpä kulkevi sananen,

tietotilkkanen tiruvi,

kautta koko Suomenniemen,

Oulun lääninkin lähelle,

Sörkänkin sökösijoille,

jo on Kainuussa keretty,

koppeuvuttu Kajjjaanissa,

hengenkin voimien vetohon,

oman ehtonsa ehoksi,

voimaksi vetreän väen." (SJ!) [= Sakari Jankko]

Päiväämätön (Karjalainen 1.3.75?): Uudet virikkeet koulutuspäivien tärkeintä antia.
(Kuvateksti:) Kajaanin alueellisen big bandin kapellimestari Ilpo Saastamoinen kouluttaa Pohjois-Karjalan ja Joensuun popkitaristeja tämän viikonvaihteen aikana Joensuussa. Ilpo Saastamoinen on yksi Joensuun Popmuusikot ry:n järjestämien koulutuspäivien opettajista.

 

1.-2.3.75         Joensuun pop/jazzleiri (2.3. klo 15-16 jamit); 2.3.75 su IS: esitelmä

> 3.3.75 ma Karjalainen: Ilpo Saastamoinen: Big band Joensuuhun!
Kapellimestari I l j a S a a s t a m o i n e n sanoo Joensuun olevan valtakunnallisesti katsottuna täydessä musiikillisessa tyhjiössä. Alueorkesteria ei täällä ole, ja Saastamoinen kehottaakin Joensuun Popmuusikot ry:tä vakavasti ryhtymään tutkimaan, saisiko tänne perustetuksi kevyen musiikin orkesterin, ja sille alueellisen orkesterin oikeudet ja apurahat. Ajatus tällaisen big bandin mahdollisesta saamisesta tänne kohautti kuulijoita eilen Joensuun Popmuusikkojen yleisötilaisuudessa, jossa mukana oli yksi vapaaopiston luokallinen kevyen musiikin harrastajia ja siitä kiinnostuneita.

Kajaanissa toimii menestyksellä big band, jonka johdossa Saastamoinen on. Porissa on valtion orkesterikomitean mietinnön mukaisesti toiminut toinen, mutta sen kohtalo näyttää olevan vaakalaudalla. Klassisen musiikin harrastajat ovat siellä nähneet oman musiikinalansa jääneen taka-alalle ja ovat esittäneet eräänlaisen sinfoniaorkesterin ja kevyen musiikin orkesterin kompromissin luomista.

Valtion orkesterikomitea esitti aikanaan maahan kuutta alueellista sinfoniaorkesteria, kahta big bandia ja yhtä kansanmusiikki-yhtyettä. Saastamoinen sanoi tämän alkuun toteutuneen, mutta nyt on Kymenlaaksoon tulossa sinfoniaorkesteri, joka on seitsemäs ja Porin orkesteri olisi kahdeksas. Kevyen musiikin osalle Porissa näyttäisi jäävän vain puolikas orkesteri, joten ainakin yhden alueellisen big bandin perustaminen olisi oikeudenmukaista.

Arvostus parantunut
Kevyen musiikin arvostus on Saastamoisen mukaan vähä vähältä kasvanut ja tähän on vaikuttanut osaltaan se, että alan henkilöitä on saatu päättäviin elimiin. Mutta kaukana ollaan siitä, mikä osuus kevyellä musiikilla pitäisi olla valtakunnan musiikkipolitiikassa.

Pahimpana syynä siihen, että kevyen musiikin tukeminen on vähäistä, Saastamoisen mielestä on se, että apurahat jaetaan järjestöjen ja yhdistysten kautta, joita kevyen musiikin alalla on vähän. Valtakunnallisen liiton saaminen olisi tarpeen ja tässä yhtenä ratkaisuna Saastamoinen näkee Suomen Jazzliiton [?] laajentamisen.

Paikalliset yhdistykset voivat anoa tukea läänien taidetoimikunnilta ja omilta kunniltaan, ja ovat tukea jonkin verran saaneetkin. Mm. viikonvaihteen Joensuun Popmuusikkojen seminaari sai P-Karjalan läänin taide-toimikunnalta avustuksen. Saastamoisen mielestä pitäisi pyrkiä siihen, että jokaisessa kunnassa tai pienemmissä muutamassa yhdessä olisi kevyen musiikin yhdistys, joka jatkuvasti anoisi määrärahaa kunnaltaan. Koulutustilaisuudet on pakko järjestää nyt rahanpuutteen vuoksi lyhyiksi. Parempiin tuloksiin päästäisiin vaikka viikonkin kestävillä seminaareilla ja kesäleireillä, joita nyt on klassisen musiikin alueella.

 

Päiväämätön:  IS Joensuussa 2.3.75
Kun ei arvosteta tarpeeksi - Kevyelle musiikille niukasti valtionapua

9.3.75 su         Raahe (Kauppakoulun juhlasali klo 14 - illalla Ruukki) - KBB

13.3.75           Päivi Istala tulee (radiohaastattelu > 15.3.?)

23.3.75         Pihtipudas, Tv.-talo (KBB:n yhtye) "Talven taittajaiset"
"Talven Taittajaiset kiinnostaa Pihtiputaalla"
Huomenna päättyvä Pihtiputaan työväenkulttuuriviikko Talven Taittajaiset on saavuttanut hyvän yleisömenestyksen mikä osoittaa paikkakuntalaisten suurta kiinnostusta työväenkulttuuria kohtaan. Viikon järjestelyissä ovat mukana mm. ammatillinen paikallisjärjestö, työväenpuolueiden kunnallisjärjestöt ja TUL:n seura Pihtiputaan Urheilijat.

...TALVEN TAITTAJAISTEN puuhamies rehtori Matti Remes kertoo, että viikon onnistuneimpiin tapahtumiin kuuluu työväentalolla järjestetty konsertti, jossa esiintyivät Kajaanin Big Band & Ilpo Saastamoinen sekä harmonikkamestari Erkki Ihalainen. Yli 100 ihmistä oli kuulemassa korkeatasoista konserttia, jossa kajaanilaiset esittivät mm. chileläiset laulut Venceremos ja Yhtenäistä kansaa ei voi voittaa.

6.4.                  Ylivieskan urheilutalo klo 14-16 KBB ("Kevään kohinat")

9.4.75 - Päiväämätön - Kenttä laajenee: Big Bandilla oma konsertti
Rovaniemen Big Band on toiminut jo parin vuoden ajan orkesterin yhteydessä ja esiintynytkin viihdekonserteissa. Bandilta on kuitenkin puuttunut tilaisuus huomattavampaan läpilyöntiin, sillä ns. suuri yleisö on toistaiseksi antanut odottaa itseään konsertteihin. Pitämällä oma konsertti ja hankkimalla hyvä solisti on härkää nyt tartuttu sarvista ja toivotaan suurenkin yleisön liikahtavan.

Tänään keskustan lukiossa klo 19 alkavaan konserttiin on keskitetty melkoinen osa paikkakunnan kevyen musiikin voimista. Konsertti sisältää ohjelmaa tyylillä "Jokaiselle jotakin". Glenn Miller ja Duke Ellington edustavat vanhaa koettua kaartia säveltäjistä ja samaan kastiin voidaan lukea Dave Baker, Pol Stone, Cole Porter tai vaikkapa Walter Gross. Ohjelmassa on myös rockia ja jopa yksi hidas valssi.

Oman panoksensa muodostaa illan solistin Ilpo Saastamoisen ohjelmisto. Hän soittaa varsinaisia omia sooloja kolmessa sävellyksessä, joista yksi on Heikki Sarmannon tekemä Theme for Christer. Muut ovat Joseph Sciannin Big Orange ja Donald Byrdin Amen, jonka on sovittanut Paroni Paakkunainen. Ilpo avustaa lisäksi kitaristina koko konsertin ajan.

9.4.75                  Rovaniemen Big Band -orkesteri (Aimo Ritaluoto) - IS elg-solistina
           Keskustan lukiossa keskiviikkona 9.4.1975 klo 19
         - Esitelmä (Kevyen musan sointumerkinnät ja jaot)?

> Pentti Rantanen: BIG BAND -SOUNDEJA NAPAPIIRILLÄ
Osoituksena Rovaniemen Orkesterin toiminnan vireydestä on sen sivuilmiö nimeltään Big Band. Tämä "Suuri bändi" on toiminut parisen vuotta orkesterin yhteydessä ja jo esiintynytkin viihdekonserteissa. Kun bändin kantajoukon muodostaa joukko vanhoja tosipuhaltajia ei ole ihmetteleminen, että kehitys on kehittynyt Big Bandinkin kohdalla. Oman konsertin pitäminen oli siis perusteltavissa. Siitä tuli myös ilmeinen menestys. Oliko se jo todella suuri läpilyönti, on kuitenkin asia erikseen.

Mukavaan yleisömenestykseen lienee syynsä myös illan pääsolisti Ilpo Saastamoiselle, joka soitti taitavasti omia soolojaan kolmessa sävellyksessä, Heikki Sarmannon kappaleessa Theme for Christer, Sciannin Big Orangessa ja konsertin päätöskappaleessa Donald Byrdin Amen, mikä aplodien perusteella olisi pitänyt älytä uusia.

Tämän lisäksi Saastamoinen säesti bändiä koko konsertin ajan, mikä aika ajoin pääsi unohtumaan, sillä Big Band oli liian innoissaan muistaakseen että menevääkin viihdemusiikkia on mahdollista välillä soittaa muissakin kuin forte-asteikossa. Osaltaan tähän työtapaturmaan on syynsä siinä, että orkesteri soitti ilman johtajaa. Sen tosiasiallinen johtaja Aimo Ritaluoto kun istui trumpetistien penkissä. Ensimmäinen vasemmalta. Hän saattoi sieltä hoitaa pelin avauksen, etsiä sopivan tempon, mutta loppu pyörikin jo sitten itsekseen, omalla painollaan.

Tämän sortin konsertissa on tietysti meno päällä, kuuluuhan kuvaan mm. vanha kunnon hyvän ajan jazz, rock jne. Kun lisäksi konserttisalissa oli Rovaniemen peruskoulun keskustan yläasteen ja lukion yhdistetyssä voimistelu- ja juhlasalissa on erittäin kova akustiikka, ei em. moitettani liene syytä ottaa liian raskaasti. Mutta sopivat johtopäätökset passaa tehdä jatkoa ajatellen. Kaikki heikompikorvaiset kun eivät arvaa mennä suoraan salin takaosaan, kuten minä.

Konsertti oli pyritty laatimaan jokaiselle jotakin hengessä. Oli mainio havaita, miten kuitenkin nuoremman väen päät rupesivat nyökkäämään, kun Band soitti todella vanhan hyvän ajan piisin Glenn Millerin In the Mood. Millerin merkeissä kuultiin kaksi muutakin sävellystä, nimittäin Baker-Pol Stonen Glenn Miller -serenade ja Memories. Samaan sarjaan liittäisin mm. Ellingtonin Solituden. Illan heikoimpiin lenkkeihin kuului mielestäni Walter Grossin Tenderly.

Illan parhaat tunnelmapalat saivat yleisön aivan selvästi rentoutumaan salin penkeissä. Näin tapahtui mm. Fain-Websterin romanttisessa kappaleessa Niin paljon kuuluu rakkauteen, jossa saavutettu rytmi tuntui tehoavan. Melodian toteutuksen suhteen kannattaisi bändin suorittaa pieni kartoitus tai tutkimus ja tuoda helmi uudelleen parrasvaloihin, vaikkapa Valpurina. Silloinhan lienee seuraava kohtaaminen ja entistä veikeämmissä puitteissa. Kun todella innostus konserttiin tuntui olevan molemminpuolista ja kun bändiin kuuluu jo mainitun kantajoukon lisäksi nousevia musiikintekijöitä ja solisteja (Veli-Pekka Karvonen, Pekka Marjanen jne.) on mukava jäädä odottamaan todella seuraavaa Big Bandin konserttia. Se kun voitanee jo pitää oikeissa puitteissa eli uudessa "kodissa", Rovaniemen teatteri-, konsertti- ja kongressitalossa.
Pentti Rantanen

14.-18.4.         Kajaanin maalaiskunnan viikko: 14.4. ma Mainuan koulu (yhtye),
              15.4. Rasinmäki?, 16.4. ke Kirkkoaho, 17.4. to Kuurna (KBB).

14-17.4.75       Kainuun Sanomat: "Kolme Big Band -konserttia tapahtumaviikolla"
[Ilpo Saastamoinen, Kari Hynninen, Tim Ferchen, Tapani Leskinen, Hannu Sovelius, Jordan Kojuharow (vl)]

17.4.75 to Kuurna > Kainuun Sanomat - Unto Torniainen: Big Band Kuurnassa
Kajaanin Big Band konsertoi Kuurnan koululla viime torstaina. Konsertin oli järjestänyt Kajaanin maalaiskunnan kulttuurilautakunta ja konsertti oli kerännyt parisataa lähinnä kouluikäistä kuulijaa.

Kajaanin Big Bandin torstain konsertti oli läpileikkaus Big Bandin nykyisestä "kevyemmästä" ohjelmistosta. Kapellimestari Ilja Saastamoisen johdolla kokoonpano soitteli Beatles-sävelmiä, kotimaisia Big Band-sävelmiä ja olipa joukossa  muutama suurten orkestereitten klassikkokin..

Konsertti oli yllätyksetön. Mitään uutta ei Big Band esittänyt. Sen sijaan musiikin taso oli yleisesti ottaen varsin nautittava. Big Band soi hyvin ja tutummissa ja enemmän soitetuissa sävellyksissä oli varmuutta ja harjoituksen ja esiintymisten tuoma jälki alkoi näkyä.

Myös muutama uudempi numero soi mallikkaasti ja päätösnumerona kuultu Heikki Sarmannon "Our Latin Friends" oli konsertin positiivisin yllätys. Kappale edustaa Big Band tuotannon vaikeampaa osaa ja soittajien mukaan paikka paikoin nuotisto on todellista "risuaitaa". Lattarivaikutteisessa sävellyksessä toimi rytmisestikin mallikkaasti ja vaikkei esitys vielä ollut hioutunut täyteen mittaansa "Our Latin Friends" oli osoitus siitä mihin Big Band voi päästä, jos sille taataan entistä enemmän harjoitteluaikaa ja vakinaisia vakansseja.

Nykyisellään Big Bandia vaivaa pieni solistien värittömyys. Samat kasvot vastaavat sooloista ja tällöin tahtoo kuulijan mielenkiinto herpaantua.

Torstaina solisteista teki tasaisinta työtä Hannu Sovelius,  jonka sopraanosaksofoni-sooloilut olivat kokonaisuudessaan kiinnostavia. Myös Tuomo Lindqvstin lämminääninen vetopasuuna soi mallikkaasti "Yesterdayssa" ja rumpali Timothy Ferchen räväytti eleettömyydessään kiinteän rumpusoolon.

Kokonaisuudessaan Big Bandin rytmisektio tuntui kiinteytyneen ja soittoon oli tullut puhtia ja tarvittavaa jäntevyyttä. Myös sektioiden keskinäiseen soitantaan oli tullut lisäväriä ja pienistä haksahduksista huolimatta soi Big Band hyvin.

Nykyisillä edellytyksillä Big Band on saavuttanut "kunnon", josta musiikin tasoa päästään nostamaan vain lisäämällä harjoituskertoja ja lisäämällä päätoimisten muusikoiden määrää. Samalla mukaan pari kolme solistisestikin hyvää muusikkoa lisääntyisi kokoonpanon musiikillinen potentiaali huomattavasti.

Nykyisellään kokoonpanon musiikillinen skaala on jo varsin laaja ja ottamalla muutama todella pätevä soittaja mukaan olisi luvassa hyvää musiikkia myös jatkossa.
UNTO TORNIAINEN

Koti » Kajaani BB 74-80 » KAJAANI BB HISTORIA 1974-77 » 1974-75 Kajaanin Big Band II