1984-89 KULKURIN VALSSI YM.

 KULKURIN VALSSI YM. 1980-luvulla

> http://www.mikawaltariseura.fi/MW_filmog.pdf
"Lisäksi Timo Taulo on elokuvan Kulkurin valssi pohjalta tehnyt samannimisen dramatisoinnin näytelmäksi: Kulkurin valssi - musiikki Ilpo Saastamoinen
Teoksen julkaisi v. 1985 monisteena Suomen näytelmäkirjailijaliitto, 46 s.
Sittemmin moniste on Mika Waltarin perikunnan vaatimuksesta vedetty pois myynnistä... Tämän näytelmämonisteen keräilyhinta voisi olla noin 100 euroa. Se on harvoin kaupan."

 

> 26.1.84 la         Iisalmen Sanomat - Rauni Paananen:  "Unohtuneet musiikkikulttuurit esille
… Viitasaaren teatterille hän on jo saanut valmiiksi uuden musiikin Kulkurin valssi -näytelmään. Harjoitukset
ovat menossa, ja kantaesitys kuullaan 22. maaliskuuta.

5.2.84          Kulkurin valssi -neuvottelu Viitasaarella (> 24.1. V:saaren Seutu).

 

> 22.3.84 to     Viitasaaren teatteri - Kulkurin valssi - ensi-ilta klo 19  Nuorisotalon teatterissa

> 24.1.84         Viitasaaren sanomat: Pauli toi elokuvan, Timo musiikkiteatterin: 
"Kulkurin valssia viitasaarelaisittain"
"Musiikki jo arvo sinänsä"
Ryhmän ainoa ammattilainen on musiikin säveltäjä Ilpo Saastamoinen, keiteleläinen ammattisäveltäjä, joka on perehtynyt varsinkin kansanmusiikkiin. Parhaiten Ilpo Saastamoinen muistetaan ehkä Piirpauke-yhtyeestä. Keväällä hän aloittaa musisoinnin omalla kokoonpanolla. "Näytelmän musiikki on jo arvo sinänsä", tuumii Timo [Taulo], joka uskoo, että jotkut kappaleista tulevat elämän iskelminä vielä pitkään. Ja kun Viitasaarella sattuu asumaan vielä Hannele Suominen alias Taiska, joka esittää näytelmän naispääosan, on musiikki vahvoissa käsissä. [Miespääosassa Arnoldina on Risto Kaskilahti].
Bändissä soittavat ainakin Pertti Kauppinen (rummut) sekä Kari Keurulainen (haitari), lisäksi orkesterissa tulee olemaan basso sekä puhallinsoitin. Kari Keurulaisella on kokemusta teatterisäestyksestä. Musiikkikoulun rehtori Sirkka Kovalainen, joka on suunnitellut ja harjoituttaa näytelmän tanssit, on puolestaan käynyt teatterikoulun tanssikursseja...

 

> 23.3.84         Iisalmen Sanomat - Pertti Malinen:  "Kokkelihumalasta Kulkurin valssiin".
"Kokkelihumalalta tuntuu tuo kun kaunis nainen katsahtaa, silmät, posket ja huulet nuo, - kulkuri kaiken syödä saa."

Näin hivenen ilkikurisesti rallattelivat sirkuslaiset kulkuripojalle tämän pistellessä maistuvasti kokkelia matkalla Pietarista Helsinkiin ja vastapäätä istui kartanon kaunis Helena, joka nyrjäytti sankarimme sydämen kertakaikkisen kallelleen. Romanssi alkoi ja niin käynnistyivät ensimmäiset pyörähdykset viitasaarelaisten "Kulkurin valssista''.

Elokuvapitäjään sopii näytelmä elokuvasta. Viitasaarella pantiin teatterin tekemisessä tuulemaan, kun vajaan vuoden ikäinen Viitasaaren Teatteri toi palkeilleen kanta-esityksenä torstai-iltana Timo Taulon kirjoittaman ja keiteleläisen Ilpo Saastamoisen säveltämän "Kulkurin valssin". Näytelmä on koko perheen musiikkikomedia.

Kulkurin Valssi on vanhasta, Särkän ohjaamasta ja Mika Waltarin elokuva-käsikirjoittamasta, kotimaisesta elokuvasta ideoitu uusi ja uudenmuotoinen näytelmä. Elokuvan tuttu "Kulkurin valssi" -melodiakin esiintyy vain eräänlaisena alkusoittona, muutoin "kulkuri" tanssaa perin erikoisessa calypson tahdissa.

Näytelmän roolihahmoista kohoavat esille pääpari Helena ja Arnold, joita esittävät Hannele ["Taiska"] Suominen ja Risto Kaskilahti.

... Näytelmän musiikin säveltänyt Ilpo Saastamoinen voi kirjata tämän työnsä onnistuneena uutena aluevaltauksena musiikillisessa kentässään, joka kyllä entuudestaankin on mittavan laaja. Musiikki yleensäkin pelaa sujuvasti joko kohtauksien taustana tai siltana tulevaan. Näytelmän laulut ovat melodisia ja rytmisesti ''saastamoismaisia'', eläviä, sykkiviä. Musiikki toimii myös eräänlaisena kontrastina, vastakohtana perinteiselle "piikalikkojen" töille.

Ollakseen uudistuvaa, omaehtoista, pitäisi musiikin olla vain harrastus. Vain tämä takaa sille riittävän ilmaisuvapauden. Maassamme ei ole montaa kymmentä ammattilaista, jotka uskaltaisivat tehdä sitä mitä haluavat, sillä sellaisesta rangaistaan taloudellisesti. Keskitetty kulttuuripolitiikka kiskoo parhaimmat niin korkealle, että äärimmäisessä periferiassa elävälle ei ole muuta mahdollisuutta kuin luopua koko leikistä, ruotii Saastamoinen tilannetta musiikin markkinoilla.

Ilpo Saastamoinen on käyttänyt myös muutamia tuttuja melodia-aiheita erilaisten kohtausten taustana. Kaksintaistelun taustana soi parodioiden muunnelma Ateenalaisten laulusta. Junamatka puolestaan mennään Lentävän kalakukon siivin, vaikka matka on muualla kuin Savon radalla. Vastaavia esimerkkejä on vielä muitakin.

- Vaikka rytmit ovat lähempänä nykynuorison rytmisiä kuvioita ovat melodiat mielestäni kuitenkin sovinnollisesti suomalaisella pohjalla. Harjoitusajan huomioonottaen sujuu homma kokolailla kivasti. Ehkäpä kutsu-vieraista koostuva ensi-ilta-yleisö hivenen jäykistää esitystä, mutta kyllä tunnelma on silti hyvä ja kokkelihumalasta se vaan syntyy Kulkurin valssi, kertoi ensi-illan väliajalla tunnelmia Ilpo Saastamoinen.

Kun Kulkurin valssi on nyt pyörähtänyt käyntiin, ovat Ilpo Saastamoisen suunnitelmat jo uusissa asioissa. Kalevala on mielenkiinnon kohteena. Ei työ tekevältä lopu sanotaan. Tämä pätee niin Kulkurin valssin kirjoittajaan kuin säveltäjään ja koko näytelmään toteuttaneeseen innokkaan nuorekkaaseen Viitasaaren teatteriin. Nyt on siirrytty illuusioista todellisuuteen tai olisiko todellisiin illuusioihin.
PERTTI MALINEN

> 24.3.84 KSML: "Siellä kaikilla oli niin mukavaa..." (Kuva)

> Päiväämätön: Pekka ja Taiska Kulkurin Valssin pyörteissä

 

> 25.3.84 su  Savon Sanomat - Hannu Reunamäki: "Kulkurin valssi iloista teatteria." (Kuva: Operettia...)
... Kulkurin valssin sävellystyön on tehnyt naapurissa Keiteleellä asuva Ilpo Saastamoinen. J. Alfred Tannerin Kulkurin valssi on saanut muunnelmansa, mutta poskettomin on Topi Kärjen Lentävän kalakukon teema Pietarin junassa, jonka konduktöörikin on savolainen! Omaehtoisiin sävellyksiin kaipasi vähän pitkä-linjaisempia muotoja, ne tahtoivat jäädä musiikkivinjeteiksi. Hannele Suomiselle Saastamoinen oli säveltänyt mittatilauksena operettinumeroita, joissa oli sellaista vaikeutta ettei niistä kouluttamaton laulumuusikko olisi selvinnyt. Melodinen elastisuus ja hengittävyys tästä 'tason nostamisesta' kyllä kärsi...

...Taustayhtyeen musisointi oli ammattitaitoista ja varsin hyvin eri instrumenttien välillä tasapainoittuvaa. Kaiken kaikkiaan musiikin osuutta olisi voinut koko esityksessä lisätä.

 

> 26.3.84 ma         Keskisuomalainen - Anja Penttinen: "Viisaasti Valssiksi".
...Waltari nimittäin teki aikoinaan käsikirjoituksen Kulkurin valssi -nimiseen elokuvaan, jolle viitasaarelais-valssi on sangen vähän jos lainkaan sukua...

...Maankuulun Ilpo Saastamoisen musiikki on Valssin pyörivässä karusellissa sen pitävä napa. Itselleen uskollisena hän lainailee sivistyneesti tutunkuuloisia melodioita, ravistaa, sekoittaa ja kas, sävelmä tuntuu ihan sympaattiselta korvaan. Yhtye (Der Deutsche Schlager Band - von Viitasaari) joka musiikkia esittää, pysyy uskollisesti puuhassa mukana ja pönkittää laulajia, joista pääosa saa äänensä kantamaan. Joukossa laulaminen onnistuu parhaiten, ja metallikkaasti kuinkas muuten, koska pieni huutaminen on huudossa.

 

> 29.3.84 to Viitasaaren Seutu - LA: Sykähdytti se uusikin valssi ("Kulkurin valssi")
...Korvaan tarttuu Ilpo Saastamoisen musiikki, jota jää kaipaamaan jopa enemmän ja lisää, onhan nyt kysymys musiikkikomediasta.

 

> 29.3.84 to         Vastin - Jukka Keinonen:
Kulkurin valssi Viitasaarella - "Iloinen sekoitus kaikennäköistä".
...Harrastajien esityksessä erottui ammattilaisen työ: Ilpo Saastamoisen musiikki bossanovineen, salsoineen ja jenkkoineen siivitti ja rytmitti esitystä kiitettävästi alusta loppuun.

 

> Päiväämätön: Mikä on Viitasaaren Teatteri r.y.
Timo Taulon kirjoittama ja Viitasaaren Teatterin esittämä Kulkurin Valssi lienee jo monille tuttu, jos ei henkilökohtaisesti nähtynä, niin ainakin lehtiarvosteluista, joissa se on kautta linjan kehuttu. Alunperin Valssia piti esittää vain huhtikuun loppuun, kymmenen esityskertaa, mutta "yleisön pyynnöstä" kappaletta esitetään vielä toukokuussa, koska kaikki eivät ole vielä mahtuneet sitä katsomaan. Pyöreästi 2500 silmäparia on käynyt tähän mennessä Valssin vauhtia ihmettelemässä, viimeinen tilaisuus on äitienpäivänä, 13.5., jolloin on vielä kaksi esitystä.

- Ilpo Saastamoinen ja Taiska ovat tuoneet teatterille myönteistä julkisuutta, ja he ovat lupautuneet olemaan mukana myös jatkossa, kertoo Kaija Virtanen. - Timo Taulo on nuori ja innokas, ja hänellä on ideoita, sellaista vetäjää teatteritoiminta juuri kaipaa.

 

16.3.85         Riihimäen Teatteri: Kulkurin valssi - ensi-ilta (En ollut siellä!)

> 16.3.85 Riihimäen Sanomat - Kaarina Turunen:  Sovitettua valssia ja kokkelihumalaa
...Mieltä jää lämmittämään erityisesti Manne Jokelan orkesterin osuus. Ilpo Saastamoisen musiikki ammentaa tutuista aineksista mukavia tunnelmatekijöitä esiin...

> 19.3.85 Hämeen sanomat (Marja Naskila): Hulluttelua ja sirkushuveja
...Musiikista ei sitä vastoin parhaalla tahdollakaan löydy hyvää sanottavaa Miksi ihmeessä täytyi säveltää näin epäsointuista kuusikymmenlukulaisen yksitoikkoista musiikkia, jota tuskin kyvykkäinkään laulaja  pystyisi esittämään puhtaasti. Miksi vanhat kunnon suomalaiset iskelmät ja laulelmat eivät kelvanneet - vaikkapa uusin sanoin? Sen suuntaista ainakin yleisö tuntui odottavan - yhtyihän loppulauluun osa katsojistakin, kun he olivat viimein tunnistaneet vanhan tutun Kulkurin valssin sävelet. Toisekseen säestyksen volyymi polki alleen laulajien heikot äänet, komppi pakotti heidät huutamaan voimavarojensa äärirajoilla. Tulos oli kestämätön.

> 21.3.85 Hämeen Kansa - Sirkka Kostiainen:  Kulkurin valssi tarjoaa sirkushuveja
...Miinuspuolelle voi lukea näytelmän hajanaisuuden ja musiikin...Riihimäellä on usein kompastuttu lauluun, niin Kulkurin valssissakin.

> 21.3.85 Hämeen Kulma - Jarmo Tuominen: Kulkurilla menee lujaa Riihimäellä
...Romantiikka sen sijaan on kutistettu olemattomiin. Lauluissa sitä ehkä olisi, mutta ne ovat niin vaikeita, etteivät laulajien voimavarat tahdo riittää. Kulkurin valssi tässä ilottelussa ei oikein soi, mutta reipasta huumoria viljellään roppakaupalla.

 

 

 

MUUTA 1980-LUVULTA:

16.10.84 Keskisuomalainen: Hyvä ihminen Viitasaaren Teatteriin (Irtoleike)
Viime keväänä Vitasaaren Teatteri ponkaisi yleisön suosioon kepeällä ilottelulla Kulkurin valssista. Nyt kolmikymmenhenkinen harrastajajoukko on lähtenyt etsimään syvällistä sanomaa ja valinnut näytelmäkseen satiirisen komedian Sezuanin Hyvä ihminen.

Näytelmän ohjaa Kulkurin valssin naispääosaa esittänyt Hannele Kauppinen eli Taiska. Hän myös esittää hyvän ihmisen roolin.
... (lyhennelmä)
Näytelmän sanoma pyritään tuomaan esille huumorin keinoin, eikä musiikkiakaan ole unohdettu. Siitä vastaa viimevuotisen tapaan Ilpo Saastamoinen.
(Näytelmä ei toteutunut.)

 

> 31.10.85 Ylä-Savon kuulumiset: Kuopion kaupunginteatterin ohjelmisto kaudella 1985-86 Suuri näyttämö
Pentti Pesä: Viidakkopoika - Huikea ja mielikuvituksellinen seikkailu Afrikan viidakoista, missä valkoinen retkikunta etsii salaperäistä kadonnutta kaupunkia. Musiikin tähän suureen teatterileikkiin säveltää Ilpo Saastamoinen ja sen ohjaa teatterimme uusi ohjaaja Kaija Viinikainen. Kantaesitys valmistuu 5.12.85.

 

5.12.85 to         Kuopion kaupunginteatteri; Pentti Pesän Viidakkopoika - ensi-ilta
                         Ohj. Kaija Viinikainen, (nauha-)mus. IS + Pohjantahti

> Päiväämätön - Savon Sanomat (ennakko):
Pentti Pesän 'kaksoisensi-ilta' Kuopion kaupunginteatterissa:
Jännittävä teatterimatka viidakkoon ja filosofiaan
Pesän näytelmä Viidakkopoika puolestaan kantaesitetään torstaina suurella näyttämöllä Kaija Viinikaisen ohjaamana.

Viidakkopojassa 'sivistyksen airue', valkoinen retkikunta vaeltaa eksyksissä villissä sademetsässä. Paitsi tien, he näyttävät hukanneen myös tietoutensa retkensä päämäärästä:

Oppaaseen on iskenyt norsunluun himo, lehtinainen etsii jutun aiheita, sinnikäs leski tarunomaista kadonnutta kaupunkia. Matkalla retkikunta kohtaa kääpiöitä, majesteetillisia norsuja poikasineen... Viidakon rauhaa puolustaa Gremoor, viidakkopoika.
Viidakkopoika on näyttävä, suurimuotoinen seikkailu, jonka jännitys sopii kouluikäisille ja sitä vanhemmille iästä riippumatta.

Viidakkopojan ohjauksen myötä Kaija Viinikainen astuu kaupunginteatterin vakinaiseen palvelukseen. Vierailijana hän ohjasi viime kaudella Huojuvan talon. Viidakkopojan on vierailijana lavastanut Erkki Saarainen, musiikki on Ilpo Saastamoisen ja näyttämöliikunta Marinella Reinikan. Puvut on suunnitellut Sari Salmela ja tarpeiston Juhani Parviainen. Paljon näyttelijämäärän lisäksi seikkailussa on mukana koko joukko avustajia villeinä ja kääpiösotureina.

 

> 29.11.85 Iisalmen Sanomat - Marja Miettinen: Jännitystä ja filosofiaa  (Musiikista ei sanaakaan)

> Päivääm. - Valpas - Anja Salminen: Viidakkopojassa suuren seikkailun imua.(Musiikista ei sanaakaan)

> 8.12.85  Savon Sanomat - Hannu Reunamäki: 
Viidakkopoika on katsomiselämys - Aplodit lavastajalle  (Musiikista ei sanaakaan)

> 11.12.85 Iisalmen Sanomat - Reijo Holopainen: Seikkailu viidakossa  (Musiikista ei sanaakaan)

> 25.1.86 la Savon Sanomat - Seppo Kononen:
Suuri illuusio kaupunginteatterissa (Musiikista ei sanaakaan!)

 

4.9.86 Viitasaaren Seutu: Teatteri sai uuden ohjaajan > 28.11.86
(Kuvateksti: Asko Konttinen ja Ilpo Saastamoinen pohtivat avajaisissa valmisteilla olevan näytelmän musiikkia.)
Viitasaaren Teatteri aloitti sunnuntaina syyskautensa uuden ohjaajan johdolla. Teatterikorkeakouluun lähteneen Hannele Kauppisen aloittaman koko perheen näytelmän "Kurnau ja Kamaluu" ohjaa loppuun äänekoskelainen Asko Konttinen.
Kevätkaudeksi Viitasaaren Teatterin ohjaajaksi on lupautunut läänintaiteilija Olli-Pekka Ulkuniemi.

Uuden ohjaajan löytymisestä ennätti jo muodostua melkoinen huolenaihe teatterille. Hannele Kauppinen etsiskeli työlleen jatkajaa niin paikkakunnalta  kuin muualtakin maakunnasta. Äänekoskelainen harrastajanäyttelijä Asko Konttinen lupautui viimein tehtävään.

Aiempaa ohjaajakokemusta Konttisella on harrastajateatterikursseilta. Äänekosken Työväenteatterissa hän näyttelee ja toimii valomestarina. Asko Konttinen kertoo olevansa kiinnostunut nimenomaan lastennäytelmistä, sillä "lapsilta saa teeskentelemätöntä palautetta". Kurnauta ja Kamaluuta ei kuitenkaan suunnata pelkästään lapsille vaan koko perheelle. Kouluille aiotaan järjestää erikois-näytäntöjä.

Näytäntökauden avajaisiin saapui parikymmentä henkeä, joukossa niin uusia kuin vanhojakin kykyjä. Tutuista nuorista näyttelijöistä muutamat ovat lähteneet opin tielle, mm. keiteleläinen Heini J a l o v a a r a on valittu Tampereen yliopistoon kirjallisuustieteen ja draamalinjalle.

Jaana L a p o n kirjoittama Kurnau ja Kamaluu on alkujaan kuunnelma ja kokee Viitasaarella nyt teatterikantaesityksen. Tekstin ovat kuunnelmasta näytelmäksi muokanneet kirjailija ja Hannele Kauppinen yhdessä.

Marraskuun viimeisenä sunnuntaina ensi-iltaan tulevan näytelmän toisen nimiosan, kissa-Kurnaun näyttelee Markku P u l k k i n e n. Kamaluut ovat näytelmässä lähinnä näkymättömiä pahoja asioita, kuten työttömyys ja äidin sairaus. Eläviä "kamaluuksia" edustavat mm. Jyrki Kemppaisen naamiokuristaja ja Soili Purasen vampyyri.

Siinä missä Kurnau ja Kamaluu kuunnelmana toimi pitkälle äänitehosteiden varassa, siihen on nyt liitetty runsaasti musiikkia. Laulutekstit ovat Jaana Lapon ja Hannele Kauppisen käsialaa. Musiikista vastaa keiteleläinen Ilpo "Ilja" Saastamoinen, jonka johdolla pieni teatteriorkesteri harjoittelee kansalaisopiston teatterimusiikkipiirissä.

Kansalaisopistoon on myös perustettu teatteriliikuntapiiri. Siinä harjoitellaan Riitta Leppämäen johdolla näytelmän koreografioita.

 

30.9.86 Viitasaaren Seutu: Viitasaaren teatteri tekee satua.
...Ilpo Saastamoisen musiikki
Hannele Kauppinen on tehnyt näytelmän hyväksi töitä jo viime keväänä. Paitsi dramatisointia Hannele kirjoitti sanat kahteen näytelmän lauluista. Muut laulut on sanoittanut kirjan kirjoittaja Jaana Lappo.

Jaana Lapon sanoitukset viipyivät kuitenkin niin pitkään, että harjoituksia ei enää ehditty aloittaa keväällä, Sitten oli puolestaan musiikin säveltäjällä Ilpo Saastamoisella kiireitä.

Ilpo Saastamoinen veti viime keväänä Viitasaaren kansalaisopiston teatterimusiikki-piiriä, jossa lauluja hiottiin ja harjoiteltiin...

Näytelmän lavastaa Matti Kumpulainen ja puvut toteuttaa Eila Arisalo. Musiikin säestyksestä huolehtivat Jukka Kiviniemi (basso), Jari Jaakonaho (kitara), Pertti Kauppinen (rummut) ja Martti Hietala (saksofoni). Mahdollisesti saadaan mukaan vielä kosketinsoittajakin.

 

2.10.86 to PieKei Shamaani Saastamoisen matkat
Marraskuussa saa ensi-iltansa Viitasaaren lastenteatterin esittämänä Jaana Lapon kirjoittama Kurnau ja Kamaluu, johon Ilpo on säveltänyt kymmenen laulua.

 

6.11.86 Viitasaaren Seutu: Kurnaun ja Kamaluun ensiesitys kuun lopulla
Viitasaaren Teatterin harjoitteleman Kurnau ja Kamaluu -näytelmän valmistuminen on ehtinyt siihen vaiheeseen, että ensi-ilta on suunniteltu pidettäväksi marraskuun 28. päivänä. Sen jälkeen esityksiä on tarkoitus jatkaa tiiviisti joulukuun puoliväliin ja myös päivänäytännöt ovat mahdollisia.

Lastenkirjana ja kuunnelmana tuttu Jaana Lapon kirjoittama Kurnau ja Kamaluu saa nyt ensiesityksensä teatterissa. Kirjailija on lisännyt näytelmään erityisesti teatteria varten lauluja ja Ilpo Saastamoinen on säveltänyt. Näytelmänohjaa Asko Konttinen Äänekoskelta. Mukana on innolla 20-30 pääasiassa nuorta teatterilaista.

 

(27.&) 28.11.86 Viitasaari - Kurnau ja Kamaluu - (kenraali &) ensi-ilta
Laulujen sanat Jaana Lappo & Hannele Kauppinen, musiikki: IS
Bändi: "Kissalan pojat":  Martti Hietala sax, Jukka Kiviniemi b, Jari Kulmala dr, Jari Jaakonaho g.

(harj. 25-26.11.)

ESITYKSET NUORISOTALON TEATTERISSA 1986:

Pe 28.11

Su 30.11

Ti 2.12 (klo 13 & klo 18.30)

To 4.12

Su 7.12 (klo 13 & klo 19.00)

Ti 9.12

To 11.12

La 13.12

Su 14.12

 

27.11.86 to Viitasaaren Seutu: Kurnaun ensi kurnaus (Irtoleike)
Huomenna kurnahtaa kissa Kurnau ensimmäistä kertaa Viitasaaren teatterin näyttämöllä. Yhdessä pikku-Siirin kanssa Kurnau lähtee salaperäisen Kamaluun jäljille. Kamaluu puolestaan pomppaa näyttämölle välillä vampyyrin, välillä naamiokuristajan tai hirviön muodossa.

Kurnau ja Kamaluu on koko perheen musiikkinäytelmä. Jaana Lapon alun perin kuunnelmaksi kirjoittaman tekstin on viitasaarelaisille dramatisoinut Hannele Kauppinen ja ohjannut Asko Konttinen. Näyttelijöitä on mukana pitkälti yli 20, pääosia esittävät Terhi Tuohimetsä ja Markku Pulkkinen.

Kurnau ja Kamaluu perustuu pitkälti valaistuksen, musiikin ja pukujen voimaan. Teatterilla on nyt ensimmäistä kertaa käytössään uudet valonheittäjät, joita hoitaa jo rutinoidusti Mika Kauppinen.

Jo kolmatta näytelmää Viitasaarella puvustanut Eila Arisalo pitää Kurnauta ehdottomasti suuritöisimpänä. Vaikka hän on päätyöstään kahden viikon lomalla ompeluksien vuoksi, ei sekään vielä riittänyt. Robottien tuntosarvia, kissan häntää ja monia muita yksityiskohtia on paikkailtu pitkin viikkoa viimeisissä harjoituksissa.

Musiikista vastaa Ilpo Saastamoisen ohjaama teatteriorkesteri, joka tässä näytelmässä on ottanut nimekseen Kissalan Pojat. Koreografina on toiminut Maiju Pekurinen ja lavastajana Matti Kumpulainen.

 

2.12.86 Keskisuomalainen - Päivi Lehikoinen:
Musiikki Viitasaaren Kurnaun sydän - Kissan filosofiaa ja nuorekasta toimintaa (Irtoleike)
Jaana Lappo: Kurnau ja Kamaluu. Viitasaaren teatterin ensi-ilta Viitasaaren nuoriso-talossa 28.11. Dramatisointi Hannele Kauppinen. Ohjaus Asko Konttinen, musiikki Ilpo Saastamoinen, laulujen sanat Jaana Lappo ja Hannele Kauppinen, koreografia Maiju Pekurinen, lavastus Matti Kumpulainen, puvut Ella Arisalo, valot Mika Kauppinen. Päärooleissa Terhi Tuohimetsä ja Markku Pulkkinen.

Viitasaaren teatteri on tuottanut kolmivuotisen olemassaolonsa aikana neljä näytelmää ja hatunnoston ansaitsee se, että teatteri on aina pyrkinyt kokeilemaan ja löytämään uutta näkökulmaa toimintaansa.

Kaikki alkoi musiikkinäytelmäksi vapaasti mukaillusta Kulkurin Valssista. Seuraavaksi teatteri uskaltautui Brechtin Setsuanin hyvän ihmisen pariin, viimeksi huviteltiin Hyväsydämisten hupsujen kanssa ja nyt vuorossa on Jaana Lapon lastenkirjan pohjalta tehty Kurnau ja Kamaluu.

... Kurnau on koko perheen musiikkinäytelmä, jossa seurattavaa riittää niin lapsille kuin aikuisillekin. Lapsille näytelmä on riittävän lyhyt ja rakenteeltaan melko selkeä. Aikuiselle tarina on yksinkertainen ja ennalta-arvattava, mutta näytelmän pääpaino onkin sekä lapsia että aikuisia kiehtovassa toiminnassa ja normaalisti tehosteiden osaan jäävissä näytelmän elementeissä

Näytelmän sydän on mukaansatempaava musiikki, jonka on säveltänyt Ilpo Saastamoinen. Kuten Viitasaaren teatterissa on jo totuttu, kuullaan musiikki elävän bändin esittämänä tapahtumiin improvisoivasti eläytyen.

Tällä kertaa kokoonpanona on "Kissalan pojat" eli Martti Hietala, Jukka Kiviniemi, Jari Kulmala ja Jari Jaakonaho jotka äänillä kuvailevat tuntemusten olemuksia. Jaana Lapon ja Hannele Kauppisen muotoilemissa laulujen sanoissa puolestaan on paljon asiaa ja hauskaa riimittelyä...

 

3.12.86 ke Viitasaaren Seutu - Inkku Pasanen:  Teatteri tarjoaa valloittavia kamaluuksia
Ahdistaako virka? Valitteletko alituiseen kiireitäsi? Käypä katsomassa Viitasaaren teatterin perjantaina ensi-iltaan tullut "Kurnau ja Kamaluu", niin huomaat, kuinka huvittavasti itse asiassa elätkään. Pelokkaan Siiri-tyttösen ja valloittavan Kurnau-kissan seikkailut Kamaluun jäljillä tarjoavat paitsi kutitusta nauruhermoille myös vakavaa sanomaa elämän arvoista niin aikuisille kuin lapsillekin...

...Valoissa ja äänissä voimaa
Väliajan kanssa puolisentoista tuntia kestävä näytelmä perustuu pitkälti valojen, vauhdikkaan musiikin ja näyttävien asujen sekä dynaamisten joukkotanssien voimaan. Koreografiasta on vastannut Maiju Pekurinen, musiikista Ilpo Saastamoinen, puvuista Eila Arisalo ja valoista Mika Kauppinen.

Saastamoisen johdolla harjoitellut teatteriorkesteri on luku sinänsä. "Kissalan pojat" eli Martti Hietala. Jukka Kiviniemi, Jari Kulmala ja Jari Jaakonaho ovat saaneet soundeihinsa jujua, joka toimii kuin ripaus pippuria pihvissä. Muutamissa kohdin musiikki soi kuitenkin liian kovaa, esimerkiksi kissa-Kurnaun esittelylaulun kaikista sanoista ei saanut selvää.

Suuri kunnia näytelmän onnistumisesta on annettava myös teatterin edelliselle ohjaajalle, Hannele Kauppiselle. Hän pisti viime talvena harjoitukset alulle ja ennen muuta hän dramatisoi Jaana L a p o n alunperin kuunnelmaksi kirjoittaman tekstin. Näin se nähtiin Viitasaarella teatteri-kantaesityksenä - vieläpä sen tasoisena, ettei sitä häpeäisi teatterin ammattilaisillekaan näyttää.
INKKU PASANEN

 

> Teatteria lapsille Äänekoskella
Viitasaaren teatteri esittää Jaana Lapon lastennäytelmän Kurnau ja Kamaluu sunnuntaina Äänekoskella. Näytelmän musiikista vastaa Ilpo Saastamoinen ja ohjauksesta Asko Konttinen.  Viitasaarelaisten esitykset alkavat kello 14 ja 16 työväentalossa.

 

10.12.86 Iisalmen Sanomat - SEPPO HEIKKILÄ:  Modernisoija ei käytä primitiivinen -termiä 
(> Isot henkilöhaastattelut)
(Kuvateksti I: Viitasaaren Teatterin ohjelmistossa on koko perheen musiikkinäytelmä Kurnau ja Kamaluu, jonka musiikin on säveltänyt Ilpo Saastamoinen. Näytelmä kertoo pienestä Siiristä ja pelon aiheiden juurille pääsemisestä. Siirin roolissa Terhi Tuohimetsä.

...

Kurnau ja Kamaluu
Parhaillaan Viitasaaren Teatteri esittää koko perheen musiikkinäytelmää Kurnau ja Kamaluu, jonka musiikista vastaa Ilpo Saastamoinen. Näytelmän ohjaaja Asko Konttinen sanoo musiikin olevan näytelmässä hyvin onnistuneen.

Nuoret amatöörinäyttelijät ovat harjoitelleet esitystään kolme kuukautta ja koko 'skenaariosta' paistaa liikkumisen ja laulamisen ilo. Teatteriorkesterina toimii paikallisista voimista koostuva Kissalan Pojat: Mukana soittaa Saastamoisen oppilaita.

Näytelmän on kirjoittanut radiolle kuunnelmia tehnyt Jaana Lappo. Se kertoo pienestä tytöstä Siiristä ja juonena on pelon aiheiden juurille pääseminen.

Valaistus, musiikki ja puvut ovat tärkeitä tekijöitä. Näytelmää voisi pienine rekvisiittoineen esittää vierailunäytäntöinä. Keski-Suomen läänintaiteilija on kiinnostunut tämän tyyppisen esittämisen jatkosta ja tulee tammikuussa Viitasaarelle keskustelemaan aiheesta.

Uutta tuotantoa (> Ks. "Kaikukeihäs")
Tulevaisuus (> Ks. "Karhunpeijaiset" -  infomappi)
SEPPO HEIKKILÄ

12/ 1986 Rauni Paananen / Iisalmen sanomat: Kansat soittavat & Kurnau ja Kamaluu

 

18.12.88 su Saarijärvi: Kulkurin valssin ensi-ilta. (22.9. & 3.11.89)  Esitelehti:
Mika Waltari kirjoitti aikanaan Kulkurin valssi -elokuvan, josta löytyvät lähes kaikki suomalaisen kansallisen romantiikan elementit. Timo Taulon näytelmäsovitus ei noudattele orjallisesti alkuperäistekstiä, vaan tuo motiivit ja teeman lähemmäksi nykyaikaa. Sitä tukee myös Ilpo Saastamoisen säveltämä ja teatteriorkesterillemme sovittama ja kouluttama musiikki. Näytelmän harjoittamisen aikana olemme kuitenkin pyrkineet hakemaan esitykseemme myös waltarilaista henkeä.

> 17.12.88 Keskisuomalainen: Kulkurin valssi soi Saarijärvellä
Mika Waltarin elokuvakäsikirjoitukseen pohjautuva musiikkikomedia Kulkurin Valssi valmistuu ensi-iltaansa Saarijärven työväentalolla. Yli 30 esiintyjän haasteellinen näytelmä nähdään Onni Oksasen ohjaamana huomenna sunnuntaina. Seuraavat näytännöt ovat tapaninpäivänä ja loppiaisena.

Saarijärveläisten Kulkurin Valssi ei orjallisesti noudata elokuvan käsikirjoitusta, vaan tekstin on muokannut Timo Taulo. Musiikki on Ilpo Saastamoisen. "Tämä ei ole 'se' "Kulkurin Valssi", Oksanen määrittelee.

Ajatus musiikkinäytelmästä heräsi, kun muutama kaveri mietti shown järjestämistä, ja Oksanen johdatti kiinnostuksen näytelmään. Vaihtoehtoisia käsikirjoituksia hän haali luettavaksi kaikkiaan 23. Valintaan osallistui kymmenkunta harrastajaa.

Useimmiten näytelmä valitaan pienellä porukalla. Kulkurin Valssin kohdalla poikkeus oli enteellinen. Isolla joukolla valittuun näytelmään ilmaantui myös iso joukko tarjokkaita esiintyjiä. Kaikki pääsivät mukaan, sillä näytelmä antaa paljon mahdollisuuksia uusillekin harrastajille.

Esiintyjiä ei tarvinnut haalia. Heitä tuli Saarijärven ulkopuoleltakin, aina Vastingilta ja Suolahdesta saakka. Myös orkesteri syntyi itsestään. "Nähtävästi tälle näytelmälle on tilaus", Oksanen sanoo.

Parin tunnin näytelmää on syksyn mittaan harjoiteltu viikoittain, jopa useina iltoina viikossa. Työtä on tehty neljässä ryhmässä. Oksanen on pääohjaaja. Paavo Laine vastaa musiikista. Säveltäjä Ilpo Saastamoinen harjoitutti stemmat. Kyllikki Hytönen ja Taina Nuppola ovat ohjanneet tanssit. Unto Kankainen on laulattanut. Virpi Repo suunnitteli puvut.

Pääosissa Kartanon tyttärenä Helenana esiintyy Sari Liimatainen ja vapaaherrana Rauno Paananen. Osalla esiintyjistä on kaksoisroolit. Oksanen pitää sitä sikäli hyvänä, että näin heillä on harjoittelemista ollut enemmän ja myös aihetta lähteä harjoituksiin enemmän.

Kulkurin Valssi poikkeaa Saarijärven Työväennäyttämön edellisestä näytelmästä Taigasta perusteellisesti. Taiga rakentui paljolti pääosaa esittäneen Onni Oksanen erinomaisen tulkinnan varaan. Oksaselle Kulkurin Valssi on ensimmäinen laulu-näytelmä.

Harjoituksissa Oksanen on tavannut muistuttaa esiintyjiä harrastajan ja harrastelijan erosta. Harrastaja tietää tavoitteensa. Harrastelija on lähinnä tientukko. Harjoitus-aktiivisuus onkin ollut erinomainen.

 

3.11.89 Keskisuomalainen: Saarijärven Kulkurin valssi mukana Unicefin Anna lapselle -keräyksessä
Hyvä mieli synnyttää halun tuottaa hyvää mieltä muillekin.

Saarijärven Työväennäyttämön Kulkurin valssi on ollut menestys. Viimeisen esityskerran tuotto lauantaina menee lyhentämättömänä Unicefin Anna lapselle elämä -keräykseen ja Saarijärven Sotainvalidien vapaaehtoiseen huoltotyöhön.

Ajatus hyväntekeväisyysnäytöksestä syntyi teatterin saatua radiossa haasteen eräältä toiselta näyttämöltä. Valssin esiintyjät ovat tempauksesta innoissaan. Kulkurin valssi on esitetty Saarijärvellä jo 21 kertaa. Kulkurin morsian Sari Liimatainen sanoo, ettei näytelmä tympäise vielä lainkaan.

Saarijärven Työväentaloon mahtuu parisataa katsojaa. Esityksen on nähnyt noin 2700 henkeä, joten 3000 katsojan raja jää hieman ylittämättä. Silti katsojamäärä on Saarijärven oloihin melkoinen.

Valssi pyörähtää käyntiin lauantaina klo 14. Päivälleen viikkoa aikaisemmin näyttämö juhli 85. toimintavuottaan. Tunnelma oli teatteriniloinen.

 

17.7.92   Hamina, Kesäpuisto – Kulkurin valssin ensi-ilta
              Viimeinen esitys su 16.8.92 (yht. 17 esitystä)
              Ohjaus: Arto Hyvärinen / Haminan kesäteatteri

 

 

 

Koti » Musiikki » Sävellykset » 1984-89 KULKURIN VALSSI YM.