1976 Donin Rostov

DONIN ROSTOV 1976

3-13.7.76          KBB:n yhtye Neuvostoliitossa; 1) Donin Rostov, 2) Moskova                       Pekka Sarmanto bassossa, H. Sovelius as/fl, T. Leskinen tp/acc., IS g.

 

3-13.7.76         Donin Rostov - Pekka Kinnunen (Maailma ja me 1976 ss. 118-120):
Mielipiteitä kulttuurivaihdosta - Kajaanin Big Band sai vaikutteita 

Donin Rostov eli "Kaukasian ovi" oli pääkohteena kajaanilaisnuorten ystävyysjuna-matkalla. Kolmikymmenhenkiseen ryhmään kuului mm. Suomen ainoan kunnallisen rytmimusiikkiorkesterin, Kajaanin Big Bandin pikkuyhtye. Kapellimestari Ilja (Ilpo) Saastamoinen ryhmineen solmi kontakteja Neuvostoliiton kevyen musiikin edustajiin. Musiikki on kuin yhteinen, vivahteikas kieli.
(Kuvateksti) Donin Rostovissa: Kajaanin Big Bandin kapellimestari Ilja Saastamoinen säestää kitaralla ja Tapani Leskinen hanurilla Ljubaa, joka laulaa venäläisiä kansanlauluja.

Kajaanin Big Bandin muusikot tapasivat neuvostoliittolaisia muusikoita kaikissa matkakohteissa eli Leningradissa, Donin Rostovissa ja Moskovassa. Ilja luonnehtii saamaansa musiikillista antia hienoksi.

Ilja kartutti matkan aikana varsinkin levy- ja nuottikokoelmiaan. Uusien kontaktien kautta tulee kulttuurinvaihto jatkumaan tässä muodossa postin välityksellä. Myös kansansoittimia on matkan tuloksena tiedossa Neuvostoliitosta.

- Kevyen musiikin alalla ovat maittemme yhteydet vielä rajoitetut. Kuitenkin muusikoitten kanssakäyminen olisi keskeistä kulttuurinvaihtoa, Ilja sanoo.

- Olisi hienoa, jos Big Band saisi tilaisuuden pitää konsertteja vaikkapa Rostovissa. Siellä on upeita konserttisaleja ja varmasti paljon ihmisiä, jotka ovat musiikistamme kiinnostuneita.

Big Bandilla oli Neuvostoliitossa varsinaisia esiintymisiä kaksi. Toinen oli Rostovin ystävyysillanvietossa ja toinen Moskovassa, jossa iltaa vietettiin moskovalaisnuorten ja kaikkien ystävyysjunalaisten kesken. Lisäksi kajaanilaiset soittivat Rostovissa jamsession-tilaisuudessa jazz-musiikkia paikallisten muusikoitten kanssa.

Ilja soittaa itse sähkökitaraa. Bassoa soitti matkalla Pekka  S a r m a n t o, hanuria Tapani Leskinen ja sopraanosaksofonia sekä huilua Hannu Sovelius.

 

KANSANMUSIIKKIA TUOMISINA

Ilja kertoo, että Kajaanin Big Band pyrkii tietoisesti käyttämään mahdollisimman vähän kansainvälistä "painotuotemateriaalia", jota amatööriyhtyeet soittavat runsaasti ja jota tulee kylliksi myös radiosta ja TV:stä.

Valtaosa Big Bandin esittämästä musiikista on eri maiden kansanmusiikkiin perustuvia sävellyksiä ja sovituksia. - Näin esitykset pysyvät persoonallisina, vaikka ovatkin pohjimmiltaan historian myötä syntynyttä.

Pikkuyhtyeen esityksistä 80 prosenttia on kantaesityksiä, mikä kuvaa Big Bandin uranuurtavaa työtä. Kainuun kansan keskuudessa syntynyt ja syntyvä musiikki muodostaa yhä suuremman osan Big Bandin esityksistä.

 

Matkatuomisina Ilja sai Neuvostoliitosta aineistoa, josta hän uskoo olevan orkesterille paljon iloa.

- Donin Rostovissa tapasimme mm. rumpali Nikolai Gontarovin, jolta saimme hyviä neuvoja sikäläisen kansanmusiikkiaineiston löytämiseksi ja kontaktien luomiseksi. Gontarov itse on soittanut aikoinaan azerbaidanilaisessa kansanmusiikkiyhtyeessä. Hän antoi meille monia näytteitä tuosta rytmisesti erikoisesta musiikista.

Iljan kontaktimahdollisuuksia Rostovin seudun muusikoihin helpotti se, että hänen erikoisalanaan on juuri Azerbaidzanin ja Gruusian kansanmusiikki.

- Saimme armenialaista ja azerbaidzanilaista kansanmusiikkia 26 sivua käsin-kirjoitettuina kopioina. Kaksi muusikkoa teki Rostovissa paljon työtä kirjoittaakseen ne meille.

Iljan saamissa levyissä on mm. eri alueiden kansanmusiikkikaavoihin pohjautuvia improvisointeja. Mukana  on musiikkia myös Jordaniasta, Iranista, Irakista, Syyriasta, Jugoslaviasta ja monesta muusta maasta.

Myös Moskovassa Big Bandin muusikot tapasivat paljon ammattitovereita ja musiikkia vaihdettiin äänilevyinä runsaasti.

- Moskovassa tapaamistamme henkilöistä pidän tärkeänä mm. tenorisaksofonisti Aleksei Z u b o v i a.

- Seuraavalla kerralla tahtoisimme tutustua esimerkiksi Skrjabinin museon kokeelliseen instituuttiin ja Moskovan musiikkipedagogiseen instituuttiin, jossa jazz-puolen vetäjänä on Igor B r i l, Ilja kertoo.

 

MUSIIKKIKOULUTUS ON MEILLÄ JÄLJESSÄ

Kevyen musiikin opetuksessa on meidän ja Neuvostoliiton välillä melkoisia eroja.

- Suurin ero on siinä, että Neuvostoliitossa kiinnitetään paljon huomiota viihde- ja estraditaiteeseen. Tämä taide on laaja-alainen, jonglööreistä kansanmusiikkia soittaviin balalaikkataitureihin.

- Naapurissa on musiikkikoulutuksessa kevyen musiikin linjoja, vaikka ei välttämättä jazz-koulutusta. Estraditaiteen korkeasta tasosta on nähty hyviä näyttöjä neuvosto-taiteilijoiden vieraillessa maassamme.

- Meillä Suomessahan ei virallisesti ole olemassa muuta kuin klassisen musiikin koulutus. Sen rinnalla ei ole kevyen musiikin linjaa. Olemme tässä jäljessä Neuvostoliitosta.

Kaikilla matkoilla on huippuhetkensä. Mikä teki Iljaan syvimmän vaikutuksen ystävyysjunamatkalla?

- Mieleen jäi Moskovan ystävyysillassa esiintynyt balalaikkataiteilija. Hänen tekninen virtuositeettinsa oli todella valtava. Vaikka olenkin kuunnellut levyiltä tuollaisia esityksiä, aidosti nähtyinä ja kuultuina ne ovat aivan toista.

- Vaikuttavaa oli myös tapaamiemme neuvostomuusikoitten vieraanvaraisuus, avuliaisuus ja ystävällisyys. Se oli suorastaan häkellyttävää.

 

7/76         Kainuun Sanomat - Unto Torniainen: Big Band maailmalla
Kajaanin Big Bandin pikkuyhtye oli heinäkuun alussa esiintymismatkalla Neuvosto-liitossa Ilpo Saastamoisen johdolla. Yhtye konsertoi Donin Rostovissa ja Moskovassa.

Big Bandin rumpali Timothy Ferchen puolestaan käväisi konserttimatkalla Hollannissa ja Ranskassa kesäkuun loppupuolella. Hän soitti amerikkalaisen nykysäveltäjä Steve Reichin kanssa mm. Amsterdamissa ja Haagissa.

Kajaanin Big Bandin kapellimestari Ilpo Saastamoinen luonnehti kiinnostavaksi matkaa, jonka Big Bandin pikkuyhtye teki Neuvostoliittoon. "Olimme mukana Nuorison Ystävyysjunassa ja me vierailimme mm. Kajaanin ystävyyskaupungissa Donin Rostovissa, Leningradissa ja Moskovassa."

"Varsinaisia esiintymisiä oli kaksi - toinen Donin Rostovissa ja toinen Moskovassa. Lisäksi saimme järjestetyksi jamsession-tilaisuuden Rostovissa ja soitimme siellä lähinnä jazzia paikallisten jazz-muusikoiden kanssa."

"Lisäksi solmirnme kontakteja neuvostoliittolaisten kanssa ja tapasimme paljon muusikoita, joiden kanssa tulemme jatkamaan yhteistyötä luultavasti myöhemminkin."

Big Bandin pikkuyhtye oli matkalla kokoonpanossa Ilpo Saastamoinen, Hannu Sovelius, Tapani Leskinen ja Pekka Sarmanto. Sarmantohan on maamme kärkipään jazz-basisteja ja hän ei varsinaisesti kuulu Kajaanin Big Bandiin.

Ilpo Saastamoinen kartutti matkalla myös levy- ja soitinkokoelmaansa. "Solmimiemme kontaktien avulla löysin todella mielenkiintoisia levyjä, joiden materiaalia tulen luultavasti käyttämään jossain vaiheessa. Sain myös jonkin verran nuottimateriaalia mm. armenialaisesta kansanmusiikista."

Ilpo Saastamoinen ei ole juuri kesälomaa ennättänyt viettämään. Big Band on esiintynyt jonkin verran ja seuraavat esiintymiset ovat Kaustisen kansanmusiikki-

festivaaleilla, joilla pikkuyhtye esittää mm. Optatus Raatikaisen franseeseja ja kainuulaista kansanmusiikkia.

Lisäksi Saastamoisen kiireitä lisäävät elokuun alussa pidettävät pop-jazz-musiikin koulutuspäivät. "Se on tämä musiikin sekatyöläisen kesä semmoista pientä vilskettä ja ei tässä ole juuri kalalla ehtinyt käymään", totesi kiireinen kapellimestari.

> TIMOTHY FERCHEN HOLLANNISSA JA RANSKASSA (Ks. KBB -76)

13.7.76 jälkeen - Kainuun Sanomat: Kajaanin Rostov-nuoret kolarissa
Linja-auton ja kuorma-auton raju yhteentörmäys katkaisi hetkeksi Kajaanin nuorisovaltuuskunnan matkanteon Kaukaasiassa viime torstaina. Neuvostoliittolaisessa linja-autossa olleista kolmestakymmenestä kainuulaisesta loukkaantui kolme lievästi. Lisäksi seurueen tulkki sai vammoja. Pahimmin loukkaantui kuorma-auton kuljettaja.

Linja-auto pysyi pystyssä huolimatta siitä, että se sinkoutui viidenkymmenen metrin päähän tiestä viljapellolle. Kaatumisvaara oli suuri, koska tiepenger on onnettomuuspaikassa useita metrejä korkea. Toinen onni onnettomuudessa oli, että kuorma-auto iskeytyi linja-auton lujimpaan kohtaan eli takapyörään.

Onnettomuus tapahtui noin 120 kilometrin päässä Donin Rostovista sijaitsevan suuren Rogovskin sovhoosin alueella. Valtatietä kulkeneen linja-auton nopeus oli törmäyshetkellä lähes 90 kilometriä tunnissa. Kuorma-auto tuli kovalla vauhdilla risteävältä tieltä, pakollista pysähtymistä osoittavan merkin takaa. Törmäyksen rajuutta osoittaa se, että keskiraskas kuorma-auto romuttui täydellisesti.

Loukkaantuneille annettiin hoito sovhoosin sairaalassa, jonne heidät toimitettiin nopeasti paikalle saapuneella sairasautolla. Kenenkään ei tarvinnut jäädä sairaalahoitoon, vaan jatkohoitoa annettiin paluumatkalla Moskovassa ja kaikki pääsivät tulemaan muun seurueen mukana kotiin tiistai-iltana.

Kajaanin nuorisovaltuuskunta kuului Neuvostoliitossa kymmenen päivää vierailleeseen nuorison ystävyysjunaan. Eri kaupunkien nuoret kävivät omien ystävyyskaupunkiensa vieraina. Kolmensadan ystävyysmatkailijan yhteiset tilaisuudet olivat Leningradissa ja Moskovassa.

Kainuulaisten nuorten mukana seurasi Kainuun Sanomien toimittaja Pekka Kinnunen, joka tulee kertomaan mm. Donin seudun maataloudesta sekä Rostovin teollisuudesta ja nuorisosta.

 

Päiväämätön 7/1976: ...Ystävyysjunan...
...kajaanilaiset Donin Rostoviin...

Viimeiseksi viikonvaihteeksi kokoontui koko joukko Moskovaan, jossa oli ohjelmassa mm. illanvietto Moskovan alueen nuorten kanssa. Tilaisuudessa esittivät ohjelmaa sekä neuvostonuorten ohjelmaryhmät että ystävyys junan matkustajien ohjelmaryhmät mm. Kajaanin Big Band. Maanantaina ryhmät tutustuivat vielä Moskovassa mm. Kremliin sekä kansantalouden saavutusten näyttelyyn...

Muusikko, kapellimestari, taiteilija Ilpo Saastamoinen on sanomattoman tyytyväinen valintoihinsa. Pako on kannattanut.

 

26.7.1976 Kajaani
OULUN LÄÄNIN TAIDETOIMIKUNNALLE

Olen ollut 3-13.7.1976 matkalla Neuvostoliitossa (Donin Rostovissa, Moskovassa ja Leningradissa). Tämän matkan tuloksena olen tähän mennessä saanut 35 LP-levyä, kolme magnetofoninauhaa ja 26 sivua A3-A4 -kokoista käsinkirjoitettua nuottilehteä  (pääasiassa armenialaista ja azerbaidzanilaista) venäläistä kansanmusiikkia sekä yhden uuden ja yhden vanhan domra prima -soittimen. Em. lisäksi nauhoitan elokuussa Pekka Sarmannolta 6 venäläistä jazz-LP-leyyä, jotka saimme hankituksi samalla matkalla.

On mahdotonta tehdä tositteisiin perustuvaa tiliselvitystä käyttämästäni 500 mk:n apurahasta, koska lähes puolet äänilevyistä on sellaisia, että niitä on mahdoton hankkia kaupasta painosten pienuuden ja rajoitetun alueellisen myynnin johdosta. Vanhimmat levyt ovat vuodelta 1966, ja tämä osa on saatu lahja-vastalahja -peri-aatteella Rostovin ja Moskovan muusikoilta (samoin kuin nauhat ja käsikirjoitukset). Ainot tositteet ovat oheisena (38 ruplaa = 190 mk). Toisen domra prima -soittimen kuitti (katosi) oli 8,60 ruplaa (= 43 mk). Nämä tekevät yhteensä. mk 233,-.

Vastalahjoina olen puolestani antanut 10 jazz-LP-levyä (noin 300 mk), yhden kitaranjohdon (n. 30 mk), kaksi kitaran kielisarjaa (n. 50 mk), kaksi kitarakirjaa (n. 50 mk) sekä 8 kasettinauhaa (n. 30 mk), jotka yhteensä tekevät mk 460,-.

Tässä yhteydessä totean, että matkan seurauksena on muodostunut kirjeenvaihto-suhde lyömäsoittaja Anatoli Ivanoviin Donin Rostovista sekä saksofonisti Alexei Zuboviin Moskovasta, Joten levyvaihto tulee jatkumaan tulevaisuudessa sitä mukaa kuin ko. henkilöt saavat matoillaan kerättyä alueellisen kansanmusiikin levyjä. Tämän lisäksi minulle etsitään Rostovista muita kansansoittimia.

Ottaen huomioon ne vaikeudet, jotka alueellisen kansanmusiikin levytuotannon löytämisessä ovat Neuvostoliitossa, pyytäisin Oulun läänin taidetoimikuntaa hyväksymään oheisen selvityksen musiikkihankinnoistani, jotka jo nyt ovat noin 700 mk:n arvoiset.

Kunnioittaen: Ilpo Saastamoinen