1994 HIRVEN KUOLEMA

 

Suomen Kurkkulaulajat, Helsinki
Osallisuminen vuoden 2001 "Päästä ääni" -kilpailuun

 

Teoksen nimi: ’Hirven kuolema’

Teoksen kesto. 8’45”

Teoksen säveltäjä & äänittäjä: Ilpo Saastamoinen (tekijöiden edustaja)

Teoksen esittäjät:  Työväen Akatemian kulttuurisihteerin opintolinja 25.1.1994:

Hannu Aronen, Susanna Kolehmainen, Satu Koponen

Saila Leppinen, Pirjo Pietilä, Susanna Pihlaja

Kari Pirhonen, Meri-Satu Raitio, Tanja Rantalainen

Tytti Salokannel, Sirpa Salske, Ira Saukko

Kysymyksessä on pitämäni musiikkikurssin oppilastyö, jonka esitysohjeet olen antanut suullisesti juuri ennen äänitystä. Luonnollisesti olimme jo harjoitelleet yleisesti äänen ilmaisumahdollisuuksien laajapohjaista käyttöä ennen nauhoitusta. Varsinainen esitys kuitenkin tapahtui ilman yhtäkään edeltävää teoksen harjoitusta. Laulun ohella myös äänitteen solisti-tausta -vaihtelun suunnittelu tapahtui esityksen aikana (omasta toimestani). Korostan, että esiintyjistä vain yksi oli saanut jonkinasteista erillistä musiikkikoulutusta (musiikkiopistossa?). Äänitystilaisuudessa olen saanut osanottajilta suullisen luvan käyttää äänitettä vapaasti omiin tarkoituksiini. Valitettavasti kirjallisena sitä on vaikeahko jälkikäteen saada, koska esiintyjien osoitetietoja ei ole enää saatavilla.

"Hirven kuolema" on siis suunnittelemani oppilastyö, jota äänitteenä ei ole esitetty aikaisemmin julkisuudessa - ainoastaan omilla vastaavilla kursseillani olen esitellyt nauhaa demonstraationa oppilailleni. Katson siis, etä kysymyksessä ei missään tapauksessa ole kaupallinen tuotos.

Äänitteestä puuttuu asiaan johdatteleva muutaman minuutin mittainen rummutus, jonka aikana äänen tuotto jo aloitettiin. Tästä syystä alussa on volyymin varovainen nosto normaalikorkeuteen.

Katson oikeudekseni osallistua kilpailuun omalla nimelläni, koska minulla on useita samankaltaisia äänitteitä vuosien varrelta eri kursseilta, joita olen pitänyt 90-luvulla niin Suomesa kuin Virossa ja joissa äänikokonaisuuden tuotos perustuu antamiini ohjeisiin.

 

Äänimaisema muodostuu edellisenä iltana näkemästäni yliajetusta hirvestä matkatessani Helsinkiin. Poliisit olivat jo paikalla, mutta huuru nousi vielä eläimen sieraimista talviseen yöhön. Kehoitin kuvaamaan tapahtuman hirven omasta näkökulmasta - silloin kun se vasta on tulossa metsästä autotielle, mutta ei ennätä mitenkään tajuta törmäystä erillisenä tapahtumana, vaan siirtyy suoraan toiseen todellisuuteen.

 

Jyväskylä 4.10.2012 

Ilpo Saastamoinen

Koti » Musiikki » Sävellykset » 1994 Hirven kuolema